top of page

Het klimaat in Nieuw-Zeeland


Nieuw-Zeeland heeft net zoals Nederland een gematigd zeeklimaat en wordt gedomineerd door de bergen en de zee. Het noorden is tropisch in de zomer en heeft daardoor meer regen en tropische planten, zoals banaan en avocado. Het zuidereiland is droger, maar in de zomer ook een stuk minder groen. Je vindt hier heel andere planten dan op het noordereiland. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 7 en 24 graden, afhankelijk van het seizoen en de plek. De seizoenen zijn tegenovergesteld, dus in de Nederlandse winter is het in Nieuw-Zeeland zomer en andersom. Lees meer over de beste reistijd op onze blog.


Nieuw-Zeeland heeft ongeveer 2.000 uur zon per jaar vergeleken met zo’n 1.525 uur in Nederland. ‘Sunny Nelson’ wordt niet voor niets zonnig genoemd, want het heeft 2.350 uur zon per jaar. In de zomer is het tot ongeveer 21.30 uur licht en in de winter gaat de zon onder tussen 16.30 en 17.00. Door de vele zonuren en het gat in de ozonlaag is het erg belangrijk je in te smeren met zonnebrandcrème (met een hoge SPF factor), vooral tussen 10.00 en 16.00 uur van september t/m april. Zelfs al is het bewolkt, je kan alsnog flink verbranden. 


Met een gematigd zeeklimaat is het belangrijk om op al het weer voorbereid te zijn wat betreft de kleren die je meeneemt. Zelfs in de zomer is het handig een lichte regenjas bij je te hebben, het liefst één die ook winddicht is, mocht je bijvoorbeeld de Tongariro Crossing gaan lopen. Een kleine paraplu en jas komen ook van pas, want ‘s avonds kan het ook in de zomer nog best fris zijn. We raden aan in laagjes te kleden, soms stap je de deur uit en is het koud en 20 minuten later kan het heet zijn, vooral als je niet in de wind zit. Hetzelfde geld voor de winter, al moet je zeker een goede regendichte winterjas meenemen. Ben je van plan te gaan wandelen zorg er dan voor dat je de juiste wandelkleding bij je hebt. Het weer kan snel omslaan en een simpele bergwandeling kan ineens extreem worden. Gelukkig is het kledingvoorschrift redelijk relaxt in Nieuw-Zeeland en wordt je niet verwacht met hoge hakken of een pak als je uit eten gaat, tenzij je in één van de erg sjieke restaurants of clubs gaat eten.


Voor het weer kan je kijken op Metservice of Metvuw. Metvuw is iets minder gemakkelijk te navigeren, maar de kaarten geven nauwkeurig aan wanneer je regen kunt verwachten. Klik op ‘forecast charts’ en kijk naar het juiste eiland en selecteer ‘3-day thumbnails’. Kijk je verder vooruit dan wordt het iets minder nauwkeurig. 

Klimaat

Klimaat

bottom of page