top of page

Accomodatie

Campings

Kamperen kan op zoveel verschillende manieren. Je hebt vast wel de foto’s gezien van een camper die in de wildernis naast een meer staat met een berg op de achtergrond. Dat wildcamperen, oftewel freedom camping, daar zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Als je eraan denkt een camper te huren of kopen en je bent van plan te gaan wildkamperen, zorg er dan voor dat de camper ‘self-contained’ is. Dit betekent dat je helemaal zelfvoorzienend bent. De camper heeft dan een certificaat gekregen, nadat hij gecheckt is. Hier kun je meer lezen over de eisen van een self contained vehicle. 


Op sommige plekken mag je niet parkeren, let goed op de borden om een boete te voorkomen. En je bent toch ook niet naar Nieuw-Zeeland gekomen om langs een snelweg te staan? Soms zien we dat…en dat lijkt ons toch geen lange vlucht en vakantiedagen waard.


Naast wildkamperen heeft DOC - Department of Conservation - ook prachtige Kampeerplaatsen. Sommige zijn heel basic en hebben misschien alleen een toilet. Vaak betaal je daar dan €3,5 per persoon per nacht. Daar kun je dan met een tent staan of een simpele campervan zonder wc of toilet. Andere kampeerplaatsen bieden meer zoals douches, BBQ’s en soms zelf waterbronnen. Op de DOC website kun je de kampeerplaatsen bekijken, boeken en ook zien wat de eisen zijn, want op sommige DOC campeerplaatsen kan je alleen staan als een self-contained camper. 


Dan zijn er ook nog ketens van campings waar je steeds een goede kwaliteit hebt zoals een Top10 Holiday park bijvoorbeeld. Hier kun je meestal rond de €25 voor twee personen staan. Mocht je buiten de zomer reizen dan is het fijn om stroom te hebben, want het kan ‘s nachts best koud zijn. Zelfs nog in oktober en november. Deze campings hebben douches, wasmachines en soms zelfs een zwembad. Ze liggen meestal centraal of niet ver buiten de attractie. Wil je bijvoorbeeld Abel Tasman Nationaal Park bezoeken dan is er een Top10 in Motueka, zo’n 25 minuten rijden naar Marahau, het begin van het park. In de zomer sta je echter hutjemutje op zo’n camping (en dit moet over het algemeen ver in de toekomst worden geboekt, dus het geeft niet veel flexibiliteit in je reisschema/route). Voor gezinnen kan dit echter een goede optie zijn, want meestal is er wat te doen op de camping en weet je dat je comfortabel bent.


Hostels

Hostels, of ook wel backpackers, kun je al vanaf een redelijke prijs boeken. Meestal kun je een bed op een slaapzaal boeken vanaf €18 per persoon in de zomer. Een privékamer kost je minimaal €45 per kamer per nacht, maar meer als je ook een ensuite wilt. Sommige populaire plekken zoals Lake Tekapo en Mt Cook kosten zo’n €160 per kamer per nacht met een gedeelde badkamer of €200 met ensuite. De goedkoopste slaapzaal in Lake Tekapo kost €35 per persoon per nacht. Je hebt de keuze uit kleinschalige hostels waar je andere backpackers gemakkelijk kan leren kennen, tot YHA hostels waar de standaard in elke bestemming vergelijkbaar is. Deze hostels zijn vaak betrouwbaarder voor gezinnen en over het algemeen geen feest hostels. Hostels zijn ook van alle gemakken voorzien zoals badkamers, keuken, vaak een tuin en soms zelfs een sauna of zwembad. De meeste kleinschalige hostels richten zich op jongeren tussen de 18 en 25 jaar. YHA’s staan er echter om bekend om gezinnen en ook backpackers buiten deze leeftijdsgroep aan te trekken, omdat ze vaak wat rustiger zijn. Hostels zijn leuke plekken om andere reizigers te leren kennen en verhalen te delen. Vaak vind je er echter weinig Nieuw-Zeelanders.


Unieke accommodatie

Uiteraard zijn er goede redenen om in een hotel of appartement te overnachten, maar waarom zou je niet eens iets unieks uit proberen als je toch zo’n prachtige reis gaat maken? Vaak staat deze accommodatie op de beste plek om het adembenemende landschap te zien en de reis extra speciaal te maken. Of dit nou voor de hele reis of een enkele nacht is, er zijn veel mogelijkheden om je buiten de begaande wegen te geven en tegelijk ook comfortabel te slapen. Een goede nachtrust midden in de natuur, al is er ook voldoende unieke accommodatie te vinden op meer centrale plekken als je dat liever hebt. Van vuurtorens, tot wijngaarden, luxe boomhutten of eco-lodges, wij weten een geschikt plekje voor je. De prijs kan enorm varieren, maar wij zoeken altijd de beste prijs-kwaliteitverhouding.


Motels

Motels liggen meestal aan de grote wegen en zijn daarom gemakkelijk te vinden. Kiwi’s boeken regematig een motel, omdat er vaak ook voldoende parkeergelegenheid is. Echter kunnen motels soms wat oudbollig zijn, maar vaak hebben ze alles wat je nodig hebt zoals een keukentje en badkamer. Ook zijn ze gemakkelijker ‘last-minute’ te boeken dan andere soorten accommodatie. Dus mocht je flexibeler willen reizen dan kun je vaak altijd nog in een motel terecht als alle andere typen accommodaties vol zitten. In het hoogseizoen kun je over het algemeen een motel boeken tussen de €70 en €160 per nacht.


Appartementen

Buiten de grote steden of de populaire bestemmingen zoals Queenstown, zul je geen appartementen vinden. Als je ergens voor langere tijd wilt blijven en zelf wilt koken of je was wilt doen dan kan een appartement handig zijn. Vaak kosten ze ongeveer hetzelfde als een hotel en zit alles erop en eraan wat je van een appartement verwacht, behalve de service die een hotel aanbiedt. Een appartement is tussen de €160 en €300 te vinden. Wil je meerdere slaapkamers dan kan dit oplopen tot €500 per nacht.


Vakantiehuizen

Er zijn verschillende websites zoals Airbnb om vakantiehuizen te boeken. De kwaliteit kan erg verschillen, van ouderwetse vakantiehuizen (‘the kiwi bach’) tot luxe huizen, van vrij goedkoop tot enorm duur. Vaak is het voordeel dat je alle faciliteiten voor jezelf hebt. Echter is er niemand om je te verwelkomen en worden de codes voor de deur vaak pas twee dagen van tevoren verstuurd. De stress hiervan is niet voor iedereen weggelegd, maar soms kom je zo ook op prachtige plekken.


Bed & Breakfast

Waarschijnlijk één van onze favourieten (samen met af en toe een appartement of luxe accommodatie) is ‘the good old B&B’. Je betaalt voor een kamer in de gastheer/vrouw’s huis. Vaak kun je kiezen uit een kamer met gedeelde badkamer of een kamer met ensuite. Je hebt alle gemakken van een hotel, maar met een persoonlijk tintje. Zo kun je gezellig bijkletsen en alle weetjes van de omgeving ontvangen terwijl je aan je ontbijt zit.

Hierdoor kom je regelmatig op unieke plekken, van farm stays tot glazen huisje (zonder buren!). In de zomer en afhankelijk van de locatie, vind je een B&B vaak tussen de €140 tot

€275 per nacht.


Glamping

Als je in het midden van de natuur in Nieuw-Zeeland wilt overnachten, maar met een comfortabel bed, dan is glamping uiterst geschikt. Verblijf bijvoorbeeld in een glazen koepel met uitzicht over de beeldschone groene heuvels. Houd er wel rekening mee dat de badkamer en keuken bij de meeste glamping overnachtingen in een aparte hut zit die er net naast staat. Badkamers hebben soms een compost toilet, omdat ze echt buiten de begaande paden te vinden zijn. Geef het even aan als je graag eens wilt glampen, maar toch liever een normale wc hebt, aangezien dit de keuzes erg beperkt. Vaak staat er een mooi bad of spa buiten om gebruik van te maken. De prijs van deze unieke overnachtingen in Nieuw-Zeeland ligt meestal tussen de €140 tot €350 per nacht.


Hotels

Hotels, net zoals appartementen, vind je vooral in de grote steden en populaire bestemmingen zoals Queenstown. Hotels in Nieuw-Zeeland hebben een hoop te bieden en zijn van goede kwaliteit. Ze hebben extra faciliteiten en diensten die ze aanbieden, zoals bijvoorbeeld een parkeerservice. Bekende ketens zijn Hilton, Ridges en Heritage hotels. De meeste hotels kosten ongeveer tussen de €170 tot €350 per nacht. Zo kost The Hermitage in Mt Cook bijvoorbeeld €350 voor een Queen Room (in November 2023). Dan heb je wel een prachtig uitzicht op Mt Cook.


Luxe accommodatie

Luxe accommodaties in Nieuw-Zeeland kun je op de meest prachtige plekken vinden waar je van het adembenemende uitzicht kunt genieten. Faciliteiten laten vaak ook niets te wensen over, van privé spa’s, tot sprookjesachtige landschappen en tuinen. Bij sommige overnachtingen kun je ook met een helikopter landen, dat is nog eens mooi binnen komen. Geniet van het heerlijke eten, de activiteiten zoals een partijtje golf of gewoon van elkaars gezelschap en prachtige locatie. Luxe accommodatie in Nieuw-Zeeland begint zo rond de €550 per nacht, tot ongeveer €1,900 gemiddeld, maar kan oplopen tot €3,800 per nacht.

bottom of page