top of page

Transport

Het is vrij gemakkelijk rondreizen in Nieuw-Zeeland. Enkele reizigers kiezen voor de Intercity bus, maar wij raden aan zelf te rijden of een privé gids te boeken (afhankelijk van de grootte van je groep kan het prijsverschil soms klein zijn). Het geeft je veel meer vrijheid waar je naar toe kunt gaan, want de bussen stoppen in het algemeen alleen bij de populaire bestemmingen en zo kun je niet van de gebaande wegen afwijken. In sommige gevallen kan een Intercity bus handig zijn. Wil je bijvoorbeeld de Tranzalpine trein nemen vanuit Christchurch en verder een auto huren, dan kan je de bus terug nemen vanuit Greymouth naar Christchurch.


Auto

Met de autoreizen door Nieuw-Zeeland geeft je de vrijheid om te vertrekken, te stoppen en te gaan wanneer je wilt. Houd er rekening mee dat de meeste maatschappijen je de auto niet off-road laten nemen. Als je dat wel doet ben je niet verzekerd. Dat komt door het grind op de weg wat de auto en ruiten kan beschadigen. Op grind rijden kan ook wat lastiger zijn en wij raden in dat geval aan zeker de tijd te nemen en een 4 wheel drive auto te huren, mocht je besluiten wel van de onverharde weg af te gaan. Mocht je al gelezen hebben in een Lonely Planet gids wat de afstanden zijn, houd er dan ook rekening mee dat 200km niet persé 2 uur rijden betekent. Het is afhankelijk van waar je bent, want op sommige wegen kun je maar 50km per uur rijden. Kijk dus op Google Maps als je een idee wilt krijgen van hoe lang het duurt ergens heen te rijden (uiteraard geven we dat in de offertes ook duidelijk aan).

Ben je van plan beide eilanden te bezoeken dan kun je de auto bijvoorbeeld in Christchurch ophalen en in Auckland weer afleveren, mocht je niet terug naar Christchurch willen rijden. Wel wordt er door de maatschappij dan een ‘one-way fee’ bij gerekend, meestal ligt dit rond de €140. Houd er ook rekening mee dat een retourvlucht vanuit Nederland vaker goedkoper is dan een heenvlucht naar Christchurch en een terugvlucht vanuit Auckland. Aangezien het toch een logische en fijne route is om een rondtour per eiland te rijden raden wij aan naar Christchurch te vliegen, daar de auto te huren en aan het einde daar weer de auto terug te brengen.


Electrische auto/EV/Hybrid

Reizen door Nieuw-Zeeland met een elektrische auto is zeker mogelijk en kan een milieuvriendelijke en avontuurlijke manier zijn om het land te verkennen.

Nieuw-Zeeland heeft een groeiend netwerk van laadstations voor elektrische voertuigen (EV's). Grote steden, zoals Auckland, Wellington en Christchurch, evenals populaire toeristische bestemmingen, hebben doorgaans meerdere laadpunten beschikbaar. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige afgelegen gebieden minder laadmogelijkheden hebben, dus het plannen van je route en laadstops is cruciaal. Er zijn online platforms en mobiele apps beschikbaar, zoals PlugShare en ChargeNet NZ, die je kunnen helpen bij het vinden van laadstations langs je route.

Houd er rekening mee dat het opladen van een elektrische auto langer kan duren dan het tanken van een traditionele brandstofauto. Het kan variëren van enkele minuten tot enkele

uren, afhankelijk van het type laadstation en het laadniveau dat je nodig hebt.


Snellaadstations zijn beschikbaar op bepaalde locaties en kunnen het opladen versnellen, maar niet alle elektrische auto's zijn compatibel met snelladers.

Het bereik van een elektrische auto kan variëren afhankelijk van factoren zoals rijstijl, wegomstandigheden en buitentemperatuur. Plan je ritten met voldoende marge om ervoor te zorgen dat je de volgende laadstop kunt bereiken. Het kan handig zijn om gebruik te maken van regeneratief remmen en andere efficiëntie-instellingen op je auto om het bereik te optimaliseren.

Houd rekening met de veiligheid en zorg voor een noodplan. Zorg ervoor dat je een noodlader en eventuele adapters bij je hebt. Blijf op de hoogte van de weersomstandigheden en mogelijke obstakels op je route. Als je van plan bent om afgelegen gebieden te bezoeken, overweeg dan om extra voorbereidingen te treffen, zoals het meenemen van een reservebrandstofgenerator of het plannen van alternatieve vervoersopties indien nodig.

Met de juiste planning en voorbereiding kan het reizen door Nieuw-Zeeland met een elektrische auto een unieke en duurzame ervaring zijn. Geniet van de prachtige landschappen en de mogelijkheid om bij te dragen aan een schonere omgeving tijdens je reis! Een goed alternatief is om een hybrid auto te huren die erg zuinig rijdt, maar die je toch kan vullen met benzine.


Campervan

Een campervan is een leuke manier om Nieuw-Zeeland door te reizen, maar we raden dit in het voor- of naseizoen aan. In de zomer sta je op de campsites vaak hutjemutje, tenzij je op een DOC camping gaat staan (dit zijn vaak de mooiste plekjes). Op de DOC campingen heb je echter in de meeste gevallen geen stroom en soms ook geen normaal toilet en omdat het in het voor- en naseizoen ‘s nachts best fris kan zijn raden we aan een dikke deken of slaapzak mee te nemen. Zeker voor gezinnen met jonge kinderen kan het handig zijn alles bij de hand te hebben en niet in elke B&B weer een reisbedje klaar te moeten zetten.

Ben je van plan twee maanden of langer te gaan reizen dan kan het het waard zijn een auto of campervan te kopen. Houd er wel rekening mee dat je misschien wel een week of twee aan het einde van je vakantie kwijt bent met het verkopen. Als je deze in het hoogseizoen koopt en het naseizoen verkoopt dan zul je er de hoofdprijs voor betalen en er wat minder voor terug krijgen. Dus verwacht niet dat de auto of campervan hierdoor gratis wordt. Ben je echter voor langere tijd op stap dan kan het je zeker geld schelen.

Lees hier meer over campers (accommodatie link)


Motor

Is de motor jouw favouriete voertuig, dan kan dit de perfecte manier zijn om het prachtige Nieuw-Zeeland te ontdekken. We kunnen een motor voor je huren (en goede ritten aan je voorleggen), een groepsreis of een individuele op maat gemaakte reis voor je boeken. De wegen zijn goed onderhouden en het kan toch niet beter dan op de motor de prachtige westkust te ontdekken. Of misschien huur je liever een crossmotor en ga je van de begaande wegen af.


Fietsen

Fietsen in Nieuw-Zeeland is adembenemend en er zijn talloze fietsroutes voor wielrenners, mountainbikers en voor families. Of je nou een klein deel of het grootste deel van

Nieuw-Zeeland per fiets wilt ontdekken, wij kunnen een geweldige reis voor je samenstellen. Van gemakkelijkere routes zoals de Otago Central Rail Trail tot wat pittigers zoals de Heaphy Track (mountainbiken). Ook kun je bijvoorbeeld alleen of met een gids de Alps2Ocean fietsen.


Privé Gids

Wil je echt dat vakantie gevoel hebben en lekker achterover kunnen zitten, ga dan af en toe voor een privé gids. Van een dagtour, tot meerdaagse rondreizen of hele vakanties. Een privegids kan je de beste plekken laten zien met alle lokale weetjes. Maak je geen zorgen over het rijden met je eigen chauffeur. Vertrek je ‘s ochtends vroeg om een Doubtful Sound cruise te pakken, dan kun je nog even door slapen achterin de auto i.p.v. uren gefocust te rijden. Een reis met privé gids kan niet unieker, want alles wordt op jouw wensen afgestemd en tot in de puntjes geregeld, van culturele activiteiten tot aan het eten en drinken.

Ben je met een groep van zo’n 4 personen, dan kost een privé gids voor een enkele dag vaak ongeveer hetzelfde als 4 tickets voor een dagtour met 20 tot 40 man. Ga je echter voor meerdere dagen op stap met een privé gids dan lopen de kosten op, omdat de accommodatie, extra benzine en andere kosten bijkomen voor de gids.

Een daguitje van Christchurch naar Akaroa op de Banks Peninsula begint bijvoorbeeld rond de €140 per persoon (bus van 40 personen), terwijl je dit met een privé gids rond de €500 à

€550 per dag kunt doen. Echter heb je dan veel meer flexibilteit en een super unieke dag, omdat je gemakkelijker even ergens kunt stoppen voor een foto moment of op het laatst aanpassingen kunt maken.

Een privé gids voor reizen die meerdere dagen duren kosten meestal tussen de €660 en

€830 per dag. Dit is exclusief je eigen accommodatie en activiteiten. Dit kan de perfecte oplossing zijn voor de eerste paar dagen om even aan de jetlag en het links rijden te

wennen of voor de mensen met een ruimer budget (of die veel in korte tijd willen zien).

bottom of page