top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Aardbevingen in Nieuw-Zeeland

Updated: Sep 27

In Nieuw-Zeeland zijn aardbevingen een deel van het leven. Ze zijn verantwoordelijk voor de unieke landschappen van Nieuw-Zeeland, met zijn vulkanen, geothermische gebieden en de Alpen. In dit artikel leggen we meer uit waarom Nieuw-Zeeland regelmatig een aardbeving heeft, bespreken we de veiligheid van Nieuw-Zeeland, en waarom de veerkracht van dit land bewonderenswaardig is. Op deze pagina bespreken we onderstaande onderwerpen: #1 Wat is een aardbeving? #2 Waarom heeft Nieuw-Zeeland aardbevingen? #3 Wat moet je doen als er een aardbeving is? #4 Veiligheid in Nieuw-Zeeland #5 De veerkracht van Nieuw-Zeeland

 

Wat is een aardbeving?

Laten we aan het begin beginnen, want wat is een aardbeving precies? Een aardbeving is een natuurlijk fenomeen dat wordt veroorzaakt door plotselinge bewegingen langs breuklijnen in de aardkorst. De aardkorst bestaat uit verschillende platen die voortdurend in beweging zijn door de convectiestromen in de mantel van de aarde. Wanneer deze platen langs elkaar schuiven, onder elkaar duiken, of uit elkaar bewegen, kan er stress ontstaan die zich opbouwt langs breuklijnen.

Wanneer de opgebouwde stress langs een breuklijn plotseling wordt vrijgegeven, ontstaat er een aardbeving. Deze vrijgekomen energie verspreidt zich in golven door de aarde en veroorzaakt trillingen aan het aardoppervlak. De intensiteit van een aardbeving wordt gemeten op de schaal van Richter.



Een kaart van de pacifische ring van vuur
Nieuw-Zeeland ligt op de Pacifische Ring van Vuur

Waarom heeft Nieuw-Zeeland aardbevingen?

Door de ligging van Nieuw-Zeeland, langs de Pacifische Ring van Vuur,  is er veel seismische activiteit waar tektonische platen samenkomen en bevingen veroorzaken. De Pacifische plaat in het oostelijke deel van Nieuw-Zeeland beweegt westwaarts en de Australische plaat aan de westkant van Nieuw-Zeeland beweegt naar het oosten. Afhankelijk van wie je gelooft, beweegt Nieuw-Zeeland tussen de 30 en 45 mm per jaar. Aardbevingen zijn daarom een natuurlijk onderdeel van het landschap en het leven in dit land.


Elk jaar zijn er ongeveer 14.000 aardbevingen in Nieuw-Zeeland, waarvan er naar schatting maar tussen de 150 en 200 groot genoeg zijn om waargenomen te worden. De 13.800 aardbevingen werden niet gevoeld, net zoals de 7 aardbevingen die Nederland had in 2022 (die werden veroorzaakt door tektonische platen en niet door gaswinning in de buurt van Groningen). Naar schatting zijn er in Nieuw-Zeeland elk jaar 50 aardbevingen van 5 op de schaal van Richter en twee aardbevingen van 6 op de schaal van Richter. Grotere aardbevingen komen minder vaak voor.

Wat moet je doen als er een aardbeving is?

In het geval je in Nieuw-Zeeland bent tijdens een aardbeving die je flink kunt voelen, is het belangrijk te weten wat je het beste kunt doen.

Als je in een gebouw bent

‘Drop, cover, hold’, of ook wel 'maak je klein, bescherm, hou je vast’. Ze leren kinderen hier al op jonge leeftijd om als een schildpad op de grond te gaan liggen met je handen over je hoofd (het liefst onder een tafel). Het is belangrijk binnen te blijven totdat het schudden is gestopt en je zeker weet dat het veilig is om naar buiten te gaan. In de meeste gevallen ben je in een gebouw veiliger dan wanneer je naar buiten rent. Blijf uit de buurt van ramen, muren en eventuele rekken in een winkel. Mocht je in de buurt zijn van een tafel of iets anders dat de val kan breken dan kan je hieronder schuilen.


Drop cover hold earthquake instructions
Het advies tijdens een aardbeving


Als je buiten bent

Mocht je buiten zijn dan is het van belang weg te blijven van bomen, elektriciteitsmasten en gebouwen.  Als reiziger is het belangrijk om te weten wat te doen tijdens een aardbeving. De meeste hotels, accommodaties en openbare plaatsen hebben duidelijke richtlijnen voor noodgevallen. Luister altijd naar lokale autoriteiten en volg hun instructies op.


Veiligheid in Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft goed doordachte evacuatieplannen en alarmsystemen om zowel inwoners als bezoekers te beschermen. Er bestaat helaas geen alarmsysteem wat een aardbeving van tevoren kan voorspellen.


De kans bestaat na een aardbeving dat er een tsunami gevaar is. Het gezegde hier is “If it’s long or strong, be gone”. Dus mocht je een heftige of lange aardbeving voelen (een lange aardbeving betekent meestal dat je ver verwijderd bent van een heftige aardbeving), dan kun je het beste hoger terrein opzoeken of van de kust naar het binnenland rijden.


Het EMA (Emergency Mobile Alert) systeem stuurt een sms, dat gebaseerd is op je locatie via een zendmast.Als je een waarschuwing ontvangt, lees dan het bericht en neem het serieus. Hierin staat wat de noodsituatie is en wat je moet doen. Het vertelt je ook welke instantie het bericht heeft verzonden en, indien nodig, waar je terecht kunt voor meer informatie. 


Je hoeft niets te downloaden om deze berichten te ontvangen, maar zorg ervoor dat de software van je mobiel up-to-date is. 


the beautiful painted glass of the Christchurch cardboard cathedral
Nadat de kathedraal van Christchurch door de aardbeving was verwoest, werd vlakbij de "kartonnen" kathedraal gebouwd

De Veerkracht van Nieuw-Zeeland

Wat Nieuw-Zeeland echt opmerkelijk maakt, is niet alleen de geologische activiteit, maar ook de veerkracht van zijn mensen. Nieuw-Zeelanders zijn bekend om hun kalme en vastberaden reacties op uitdagingen, inclusief aardbevingen. Gemeenschappen komen samen in tijden van crisis, buren helpen elkaar, en de steun van de overheid is snel en doeltreffend.

De veerkracht van Nieuw-Zeeland is ook te zien in de wederopbouw na grote aardbevingen. Steden zoals Christchurch hebben indrukwekkende vooruitgang geboekt in het herstellen en herbouwen van hun gemeenschappen na verwoestende gebeurtenissen.


Initiatieven zoals Gap filler, hebben niet alleen hoop gegeven in een trieste en stressvolle tijd. Ook hebben ze gemeenschappen samen gebracht en konden mensen weer even lachen, zoals bijvoorbeeld door te dansen op de dance-o-mat. In Christchurch vindt je nu ook veel streetart op gebouwen, en het is leuk om steeds weer iets nieuws te ontdekken als je de hoek omloopt.

Een informatieve en interessante manier om je reis te starten is met een bezoek aan het Quake City museum in Christchurch. Dit museum zit vol met interessante displays en interactieve activiteiten voor alle leeftijden. Je kunt hier meer leren over de seismische gebeurtenissen, de persoonlijke verhalen van degenen die de aardbeving mee hebben gemaakt geven extra dimensie aan deze gebeurtenis.


 

Met de juiste voorbereiding, een goed begrip van veiligheidsprocedures en een waardering voor de veerkracht van het land, kun je met vertrouwen reizen door dit prachtige deel van de wereld. Laat je betoveren door de natuurlijke wonderen en de warme gastvrijheid van Nieuw-Zeeland, en ontdek waarom dit land zo geliefd is bij reizigers over de hele wereld.


streetart in christchurch
Je kunt in Christchurch veel streetart vinden. Deze vindt je aan de zijkant van het Quest Hotel in Christchurch


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page