top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

“Slip Slop Slap” - het zomer motto in Nieuw-Zeeland

Updated: Sep 27

De zomer in Nieuw-Zeeland vindt plaats van december t/m februari en biedt een prachtige tijd om het land te verkennen. Zeker als je aan de natte en koude Nederlandse winter wilt ontsnappen, dan is Nieuw-Zeeland een fantastische keuze. Eén ding waar je rekening mee moet houden is de sterke zon, zeker als je vanuit de Nederlandse winter komt.

De ozonlaag in Nieuw-Zeeland

De ozonlaag (het ozon in de atmosfeer), neemt een belangrijk deel van de schadelijke ultraviolette straling van de zon op. De zon in Nieuw-Zeeland heeft een hogere UV-straling vanwege het ozongat en op een zonnige lentedag kun je snel verbranden, ook al is de temperatuur maar zo'n 15°C. Van september t/m april zijn de niveaus van UV-straling het hoogste in Nieuw-Zeeland, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur. De Nieuw-Zeelandse weersvoorspellingen geven tijdens de zomer de brandtijden in minuten aan.


Zonsopgang in Nieuw-Zeeland boven de zee en achter de bergen
Genieten van een zonspgang, wanneer de UV nog laag is

Sterkte van de zon in Nieuw-Zeeland

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV (ultraviolette straling) in het zonlicht die de aarde bereikt. In de Nieuw-Zeelandse zomer is de UV straling zo’n 40 procent hoger dan die op vergelijkbare breedtegraden op het noordelijk halfrond.

Er zijn drie belangrijke redenen die hiervan op invloed zijn:

1) De baan van de zon

2) De dikte van de ozonlaag in de atmosfeer, wat varieert per seizoen

3) Nieuw-Zeeland heeft schonere lucht

De baan van de zon

De aarde beweegt in een elliptische baan rond de zon. Dit betekent dat het zuidelijk halfrond tijdens de Nieuw-Zeelandse zomer dichter bij de zon staat.


De dikte van de ozonlaag in de atmosfeer varieert per seizoen

Op middelste breedtegraden, zoals in Nieuw-Zeeland, is het het dikst in de lente en het dunst in de herfst. Dit betekent dat de ozonlaag boven Nieuw-Zeeland in de zomer dunner wordt, waardoor er minder bescherming tegen UV-zonlicht ontstaat (wanneer Nieuw-Zeeland zich het dichtst bij de zon bevind en de zon het hoogst aan de hemel staat). Bovendien is de ozonlaag in de zomer dunner dan de ozonlaag in de zomer op de overeenkomstige breedtegraden op het noordelijk halfrond.

Nieuw-Zeeland heeft schone lucht

Nieuw-Zeeland heeft schonere lucht en hoewel lagere niveaus van luchtvervuiling geweldig zijn voor het milieu, betekent dit dat Nieuw-Zeeland minder bescherming heeft dan andere landen. UV-zonlicht dat door de atmosfeer naar het aardoppervlak reist, wordt verstrooid of geabsorbeerd door wolken en aerosolen (luchtvervuiling). Schonere lucht betekent dat deze dunner is, waardoor de barrières tussen UV-licht en onze huid kleiner worden.

Bescherm je tegen de zon

"Slip, slop, slap" is een bekende zin in Nieuw-Zeeland die wordt gebruikt om het belang van bescherming tegen de zon te benadrukken. Het is een motto die is ontwikkeld door de Cancer Society of New Zealand om mensen bewust te maken van de schadelijke effecten van de zon en hen aan te moedigen passende maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen.


Kinderen aan het surfen beschermd tegen de zon door shirt met lange mouwen
Beschermend shirt met lange mouwen

Slip

Dit verwijst naar het dragen van beschermende kleding (“slip on a shirt”), zoals een shirt met lange mouwen, om de huid te bedekken en te beschermen tegen de zon. In Nieuw-Zeeland is zwemkleding met lange mouwen en soms ook met korte broekpijpjes erg populair, deze is vaak beschermd tot SPF50. Vooral het insmeren van kleine kinderen kan soms lastig zijn en met deze zwemkleding weet je dat je kind uren plezier kan hebben in of op het water zonder je druk te maken of ze aan het verbranden zijn (we raden het aan ook in te smeren, maar mocht je een plekje missen dan is dat alsnog met de zwemkleding beschermd).



persoon knijpt tube zonnebrandcrème op hand
Zonnebrandcrème - wij raden SPF 50 aan

Slop

Dit verwijst naar het aanbrengen van zonnebrandcrème op blootgestelde delen van de huid (“slop on some sunscreen”). Het is belangrijk om een breed spectrum zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge SPF. Wij raden aan minimaal SPF30 (maar idealiter SPF50) te gebruiken, ook als je in Nederland niet snel verbrand. De sterkte van de zon is hier echt anders en staat er een klein briesje dan voel je het niet eens wat voor effect de zon heeft.


Persoon met grote zonnehoed kijkt naar bomen
Zonnehoed met wijde rand om gezicht en nek te beschermen

Slap

Dit verwijst naar het dragen van een hoed (“slap on a hat”), bij voorkeur met brede rand, om het gezicht, de oren en de nek te beschermen tegen de zon. Zeker voor kleintjes, maar ook voor volwassenen, is het aan te raden een hoed mee te nemen met een touwtje voor onder de kin. Dan waait de hoed niet af, en het zorgt ervoor dat kleintjes de hoed niet zelf af doen als ze buiten aan het ontdekken zijn.


Het motto "Slip, slop, slap" is een simpele en effectieve manier om mensen bewust te maken van zonbescherming, vooral in een land als Nieuw-Zeeland, waar de UV-straling hoog kan zijn. Houd dit motto in gedachten, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur, zodat je (zonder verbranden) van je reis kunt genieten.

Meer handige tips over het weer en klimaat in Nieuw-Zeeland

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page