top of page
  • Writer's pictureNatuurlijkNZ

Tijdzone en tijdsverschil Nieuw-Zeeland

Updated: Apr 30

Nieuw-Zeeland ligt niet om de hoek van Nederland. Met zo’n 18.500 km afstand tussen de twee landen, is er een flink tijdsverschil met Nederland. Meer over de ligging en de kaart van Nieuw-Zeeland vind je hier. 


Tijd in Wellington Nieuw-Zeeland

In Wellington wordt de tijd gereguleerd door de Nieuw-Zeelandse standaardtijd (NZST) tijdens de wintermaanden en de Nieuw-Zeelandse zomertijd (NZDT) tijdens de zomermaanden. De hoofdstad is in dezelfde tijdzone als de rest van het land.


Tijdzone Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bevindt zich in de tijdzone GMT+12 tijdens de standaardtijd en GMT+13 tijdens de zomertijd. Dit betekent dat het land een aanzienlijk tijdverschil heeft met Nederland, wat van invloed kan zijn op je planning en communicatie met het thuisfront.

klokken met wereltijd
In de Nieuw-Zeelandse zomer is het met een tijdverschil van 12 uur gemakkelijk uitrekenen hoe laat het is in Nederland

Tijdsverschil Nieuw-Zeeland

Voor reizigers die vanuit Nederland naar Nieuw-Zeeland reizen, betekent dit dat je te maken krijgt met een flinke sprong in de tijd. Afhankelijk van het seizoen, kan het tijdsverschil tussen Nieuw-Zeeland en Nederland variëren van 10 uur (april t/m september ongeveer) tot 12 uur (oktober t/m maart). Dit betekent dat wanneer het bijvoorbeeld middag is in Nederland, het al avond of zelfs vroeg in de ochtend kan zijn in Nieuw-Zeeland.De klokken in Nederland en Nieuw-Zeeland veranderen niet op dezelfde dag, wat voor verwarring kan zorgen voor een aantal weken. In 2024 begint de zomertijd in Nieuw-Zeeland op 29 september en de wintertijd in Nederland begint op 27 oktober.

Het tijdverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland

Datum

Nederland

Nieuw-Zeeland

Tijdverschil (uur)

Apr - 28 sep '24

21.00

7.00

10

29 september '24

21.00

8.00

11

27 oktober '24

21.00

9.00

12


Impact van het tijdsverschil op je rondreis door Nieuw-Zeeland

Zorg dat je op de hoogte bent van wanneer de klok achteruit of vooruit gaat. Dit is belangrijk omdat je niet te laat wil zijn voor een activiteit of zelfs een vlucht.


Het grote tijdsverschil kan ook invloed hebben op je eigen lichaamsklok. Bereid je voor op jetlag en geef jezelf de tijd om te acclimatiseren aan de nieuwe tijdzone, vooral als je van plan bent om direct na aankomst actief te zijn. Zeker als je van plan bent zelf te gaan rijden is het aan te raden een aantal dagen op 1 plek te zitten en aan het linksrijdende verkeer (misschien fietsend, met een tour of bus) te wennen.


Als je van plan bent om regelmatig contact te houden met vrienden en familie thuis, is het handig om het tijdverschil in gedachten te houden bij het plannen van je gesprekken of het versturen van berichten. Wat voor jou een geschikt tijdstip lijkt, kan voor hen midden in de nacht zijn!


een reiziger ligt op een vliegveld bankje te slapen op zijn tas
Hou rekening met een jetlag en doe het de eerste dagen rustig aan


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page