top of page
  • Writer's pictureNatuurlijkNZ

Geld en pinnen in Nieuw-Zeeland; alles over betalen en geldzaken

Updated: Apr 17

De juiste verwachtingen en een beetje voorbereiding kan je vaak een hoop moeite en geld schelen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. Hier hopen we je mee te kunnen helpen door een overzicht te geven van de kosten en verschillende manieren om in Nieuw-Zeeland te betalen.


Munten, briefjes en wisselkoers

De Nieuw-Zeelandse dollar is de officiële valuta en wordt afgekort door $, NZD of NZ$.

  • Munten: 10, 20 and 50 cent, $1 en $2

  • Bankbiljetten: $5, $10, $20, $50 en $100

  • Wisselkoers (januari 2024): $1 = €0,57 €1 = $1,76

Contant Nieuw-Zeelands geld $2 munt en bankbiljet van $10 en $20
Nieuw-Zeelandse Doller: $2, $10 en $20

Contant geld wisselen

Het is altijd handig om wat contant geld bij je te hebben voor kleine uitgaven, zoals fooien, markten of situaties waarin kaartbetalingen niet mogelijk zijn. Je kunt contant geld wisselen bij banken, wisselkantoren en sommige hotels (wel vaak voor ongunstige wisselkoers) als je euro’s mee neemt. Houd er rekening mee dat er buiten de grote steden vaak maar kleine banken zijn (die vaak ook tegelijkertijd het postkantoor en de lokale winkel zijn) die geen geld kunnen wisselen. Wil je meer dan NZD10.000 contant geld meenemen (er is geen limiet) dan is het belangrijk om van tevoren dit aan te geven bij de douane door het Border Cash Report in te vullen.


Pinnen in Nieuw-Zeeland

Pinpassen en creditcards worden algemeen geaccepteerd in Nieuw-Zeeland. Een pinpas kun je gebruiken om geld uit een bankautomaat te halen, maar werkt niet in winkels. Soms geeft zelfs een kaart met Maestro logo problemen met het opnemen, dus we raden altijd aan verschillende betaalmogelijkheden op zak te hebben (pinpas, creditcard en cash). De meest voorkomende banken in Nieuw-Zeeland zijn ANZ, ASB, BNZ, Westpac en Kiwibank. Bijna alle geldautomaten accepteren buitenlandse kaarten voor contant geldopnames, maar houd rekening met eventuele kosten voor internationale transacties en vergeet niet bij de bank aan te geven dat je op reis gaat naar Nieuw-Zeeland (de kaart moet op ‘wereldwijd’ gezet worden). Over het algemeen is er ook een limiet van 500 euro per dag die je kan opnemen, wat soms bij de bank verhoogd kan worden.

Creditcard gebruik

Visa en Mastercard worden het meest geaccepteerd, maar het is verstandig om te controleren of je specifieke kaart geaccepteerd wordt bij de plaatsen waar je wilt betalen. American Express kost meer voor bedrijven en wordt daarom regelmatig niet geaccepteerd. Houd er rekening mee dat de transactiekosten voor het gebruik van een creditcard vaak hoger liggen dan het gebruik van je reguliere pinpas.

Pinnen "with conversion" of "without conversion"?

Kies tijdens het pinnen voor de optie ‘without conversion’ om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden. Doe je dat niet, dan berekent de pinautomaat de wisselkoers (Dynamic Currency Converter) wat vaak ongunstig is.

Wise heeft een goed overzicht van de kosten van pinnen in Nieuw-Zeeland als je bankiert bij Rabobank, ING of ABN Amro.


Mobiele betalingen

Mobiele betalingssystemen zoals Apple Pay en Google Pay worden steeds populairder in Nieuw-Zeeland. Als je een mobiel hebt met deze functionaliteit en je bank deze diensten ondersteunt, kun je betalingen doen bij winkels die contactloze betalingen accepteren.

BTW in Nieuw-Zeeland

De BTW op goederen en diensten in Nieuw-Zeeland bedraagt 15%, wat inbegrepen is in de weergegeven prijs.


Online betalingen

Bij het boeken van accommodatie, activiteiten of het kopen van producten via internet, kun je gebruikmaken van online betalingsplatforms zoals PayPal of betaalkaarten. Zorg ervoor dat de website een beveiligde verbinding heeft voordat je persoonlijke of financiële gegevens invoert.

Boek een reis met Natuurlijk Nieuw-Zeeland

Boek je bij ons een op maat gemaakte reis dan kun je dit betalen door geld over te maken naar Travel Advocates (Nieuw-Zeelandse bankrekening). Daar zitten vaak lagere kosten aan verbonden vergeleken met het betalen met een creditcard, maar er moet rekening worden gehouden met de koerswisseling (betaal in NZD om te voorkomen dat er te weinig wordt overgemaakt). Soms krijg je via een bedrijf zoals Wise of Caxton een betere koers dan via de bank. Ook kun je met je creditcard of PayPal betalen (hier zitten extra kosten aan verbonden).


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page