top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Ontdek de Kāpiti kust en natuurreservaat Kāpiti Island

Updated: Jun 27

De Kāpiti kust is een prachtige en rustige streek aan de westkust van het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Deze kustlijn staat bekend om haar uitgestrekte zandstranden, charmante dorpjes en adembenemende uitzichten op nabijgelegen Kāpiti Island. Met een ontspannen sfeer en een overvloed aan buitenactiviteiten, zoals wandelen, kajakken en vogelspotten, is de Kāpiti kust een ideale bestemming als je wilt genieten van de natuurlijke schoonheid van Nieuw-Zeeland. Bovendien biedt de regio een unieke mix van natuur en cultuur, met lokale markten, kunstgalerijen en een rijke Māori-erfenis.

 
 
zonsondergang bij Kāpiti island
Vanaf de Kāpiti kust zie je de zon ondergaan met Kāpiti Island op de achtergrond

Dorpjes langs de Kāpiti kust vanaf Wellington


Paekākāriki

Op maar een uur rijden vanaf Wellington voel je je in dit pittoreske dorpje ver verwijderd van de drukte van de stad. Deze regio staat vooral bekend om de prachtige Escarpment Track.

Deze pittige wandeling van 3 tot 4 uur biedt een prachtig uitzicht op de spectaculaire Kāpiti-kustlijn en het Kāpiti Island. De meeste wandelaars lopen deze route van noord (Paekākāriki) naar zuid (Pukerua Bay). Je kunt dan de trein weer terug nemen naar Paekākāriki. Op dit moment (april 2024) gaat de trein elk half uur, kost de rit NZD 4 als je contant betaald en duurt het ongeveer 20 minuten tussen Paekakariki to Pukerua Bay. Check de treintijden op de Metlink website.

Heb je last van hoogtevrees, dan kun je deze wandeling misschien beter overslaan. Het pad volgt smalle paden over bergkammen met twee ‘swing bridges’ en heeft maar liefst 1200 steile trappen. Langs de trappen heb je geen houvast, dus neem wandelstokken mee voor balans. Op warme dagen is het belangrijk veel water mee te nemen, want er zijn niet veel plekken met schaduw. Deze wandeling is één van de hoogtepunten van de Te Araroa Trail.


Raumati

Raumati is een charmante badplaats die bekend staat om zijn uitgestrekte zandstranden en ontspannen sfeer. Rijd je hier langs dan raden we aan bij de Raumati Social Club te stoppen, een gemeenschappelijk café en restaurant, wat op vrijdagavond erg levendig is met locale muzikanten die mensen de dansvloer op krijgen.


Paraparaumu

Paraparaumu is de toegangspoort tot Kāpiti  Island, een belangrijk natuurreservaat dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en inheemse vogelsoorten. Naast het strand biedt Paraparaumu diverse andere attracties, zoals de Paraparaumu Beach Golf Club, lokale markten en een breed scala aan eetgelegenheden. Mis je de Nederlandse poffertjes, breng dan een bezoek aan de Montfoort caravan. Proef je liever wat anders, dan is Dark Horse Coffee, Tuatara Brewery of Duncan’s Brewing Company (net achter de poffertjes) een goede optie. Er zijn ook een redelijk aantal opties voor restaurantjes.


Waikanae

Bezoek Waikanae Beach en doe een hapje bij Long Beach Tavern, of rijd net even iets verder door naar Peka Peka beach. Onderweg verder naar het noorden kan je stoppen bij het natuurreservaat Ngā Manu natuurreservaat. Dit is een klein reservaat, vooral leuk voor jonge kinderen en zeker niet zo groot als Zealandia in Wellington. Mocht je de kiwi vogels echter nog niet gezien hebben, dan kun je ‘s avonds een kiwi-ontmoeting doen.


Ōtaki

In Ōtaki vind je Toi Matarau en Maoriland Hub, waar je Māori-kunst in al zijn vormen kunt waarderen en kopen. De deskundige mensen achter de balie delen graag de verhalen van de kunstenaars wier werk wordt tentoongesteld. Ook is er elk jaar het Māoriland filmfestival, om de inheemse filmindustrie tentoon te stellen.

 

Kāpiti Island

Kāpiti Island is één van de meest betoverende bestemmingen in Nieuw-Zeeland. Dit natuurreservaat staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is een toevluchtsoord voor inheemse flora en fauna.


Verken het oudste natuurreservaat van Nieuw-Zeeland

Kāpiti Island is een beschermd natuurreservaat en een paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland is vrij van roofdieren zoals katten en ratten, waardoor inheemse vogelsoorten veilig kunnen gedijen. Daarom worden koffers en tassen goed gecontroleerd, zodat het eiland een paradijs voor vogels kan blijven (roken wordt ook niet toegestaan). Bezoekersaantallen worden beperkt, dus ga je in het hoogseizoen dan is het ver van tevoren boeken sterk aan te raden.


Vogelspotten

Kāpiti Island is één van de beste plekken om de inheemse vogels van Nieuw-Zeeland te spotten, omdat het één van de belangrijkste plekken is voor het herstel van vogels. Houd je ogen open voor de zeldzame takahē, kōkako, kākā, hihi en de nieuwsgierige kiwi. Ga mee op een begeleide tour met een ervaren gids om de beste locaties voor vogelspotten te ontdekken en meer te leren over de flora en fauna van het eiland.


Een kākā op een tak
De kākā is één van de zeldzame vogels op het roofdieren vrije Kāpiti Island

Wandelen Kāpiti Island

Het eiland heeft verschillende wandelpaden die leiden naar spectaculaire uitzichten. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn, het vaste land, en de omliggende eilanden. Er zijn ook kortere wandelingen die door inheemse bossen voeren, ideaal voor wie op zoek is naar een rustigere ervaring.

Rangatira Loop walk

 1,5 uur

1,8 km

Wilkinson Track

4 uur

 7,6 km

Trig Track

4 uur

4 km

Okupe Valley Loop Walk

 1,5 uur

 4.8 km

Boulder Bank Loop Track

45 min

2 km

Beach Landing to Shelter Track

 10 min

370 m one way


Beleef de Māori- cultuur en geschiedenis

Het eiland is een belangrijke locatie voor de Māori-gemeenschap en heeft verschillende historische bezienswaardigheden. Leer over de geschiedenis van het eiland, de tradities van de Māori en de heilige plaatsen. 


Overnachten

Kāpiti Island Lodge is de enige accommodatie op het eiland. Deze eco-lodge biedt een rustieke maar comfortabele ervaring. De Barrett whānau (familie) runt de lodge en is de 8e Barrett generatie sinds hun aankomst in 1820. Verblijf in eenvoudige maar gezellige hutten, de strand bungalow (met twee slaapkamers) of één van de glamping tenten, geniet van huisgemaakte maaltijden en word 's ochtends wakker met het geluid van inheemse vogels. De lodge biedt ook avondexcursies, waardoor je de kans krijgt om nachtelijke dieren te spotten, zoals de kiwi.


De boot naar Kāpiti Island

Kāpiti Island is bereikbaar via een korte boottocht vanuit Paraparaumu Beach, op ongeveer 1 uur rijden van Wellington. De meeste tours en accommodatie pakketten zijn inclusief de boottocht, zodat je geen extra transport hoeft te regelen. Vanwege de beperkte toegang tot het eiland is het raadzaam om je bezoek van tevoren te boeken.


Je kunt een boottocht boeken en het eiland zelf ontdekken. De boot vertrekt vanaf Paraparaumu om 8 uur, de overtocht duurt 15 minuten en je hebt dan 5.5 uur om het eiland te ontdekken. Prijzen beginnen vanaf NZD 129.00 per volwassene. Wil je het eiland liever met een gids bekijken dan kun je de guided tour doen, die begint vanaf NZD 299 per volwassene (daar zit de boot en lunch bij inbegrepen). De twee tours vertrekken om 8.45 uur. Mocht je geen vervoer hebben vanuit Wellington, dan kan je ook opgehaald worden met een shuttle (om 7.15 uur en de totaalprijs is vanaf NZD 499).


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page