top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Vogels in Nieuw-Zeeland: welke vogelsoorten zijn er en waar kun je ze zien

Updated: Oct 3, 2024

Nieuw-Zeeland heeft een verbazingwekkende diversiteit aan vogels en mariene fauna te bieden. Met unieke soorten zoals de kiwi, de kea (de enige alpine papegaai ter wereld), en de takahē, biedt Nieuw-Zeeland een unieke kans om enkele van 's werelds meest intrigerende vogels in hun natuurlijke habitat te zien. Een paar van onze favouriete plekken om vogels in het wild te zien zijn onder andere Tiritiri Matangi eiland, de Otago Peninsula, Stewart Island, de Marlborough Sounds en de sub-antarctische eilanden. De sub-antarctische eilanden bestaan uit 5 eilandengroepen ten zuidoosten van Stewart Island en zijn deel van het UNESCO werelderfgoed van Nieuw-Zeeland. Dit is een plek waar zelfs veel Nieuw-Zeelanders nog nooit zijn geweest, maar waar je met een cruise met bijvoorbeeld Heritage Expeditions of Wild Earth Travel wel kunt komen.



 

Vogels in Nieuw-Zeeland:

 

Kiwi Nieuw-Zeeland

De kiwi is niet voor niets het nationale symbool van Nieuw-Zeeland, want deze vogel zul je nergens anders tegenkomen. Met zijn schattige, pluizige uiterlijk en kleine gestalte staat de kiwi bekend als een nachtelijke kluizenaar.  Hoewel het niet kan vliegen, heeft het een goed ontwikkeld reukvermogen en een unieke snavel waarmee het insecten in de grond kan opsporen. Ontdek deze unieke vogel in reservaten en speciale kiwi-habitats, zoals het West Coast Wildlife Centre op het Zuidereiland. Lees hier meer over waar je de kiwi in Nieuw-Zeeland in het wild kunt zien.

Kiwi vogel op een blauwe handdoek met hand ernaast
Kiwi vogel in Nieuw-Zeeland

Kea

De kea staat bekend als 's werelds enige alpine papegaai. Met zijn levendige groene verenkleed, opvallende rode onderste vleugels en nieuwsgierige persoonlijkheid, trekt de Kea de aandacht van natuurliefhebbers over de hele wereld. Deze intelligente en speelse vogel bewoont voornamelijk de bergachtige regio's van het Zuidereiland en staat bekend om zijn vermogen om objecten te onderzoeken, waaronder de rugzakken en spullen van nieuwsgierige wandelaars die de adembenemende bergpaden van Nieuw-Zeeland bewandelen (of de ruitenwissers van je auto!). Met zijn unieke kenmerken voegt de kea een vleugje levendigheid toe aan de al prachtige landschappen van Nieuw-Zeeland. Een goede plek om ze te spotten is in Arthur’s Pass.

Een kea vogel die net gaat landen met zijn vleugels wijd
Een kea is groen, maar heeft roodbruine veren onder de vleugels

Albatros

De albatros is een iconisch zeevogel die de kusten van Nieuw-Zeeland frequenteert. Met soorten zoals de royal albatross die nestelen op Taiaroa Head Nature Reserve op het Zuidereiland, biedt Nieuw-Zeeland een van 's werelds meest opvallende mogelijkheden om deze prachtige zeevogels in hun natuurlijke habitat te observeren.


Albatros op het water
Albatros spotten in de Dunedin regio

Fantail

De fantail, ook bekend als de "Pīwakawaka", is een charmante en wendbare vogel die inheems is in Nieuw-Zeeland. Met zijn kenmerkende gevorkte staart en levendige bewegingen, is de fantail een opvallende verschijning in de weelderige bossen en tuinen van het land. Deze kleine vogel staat bekend om zijn vrolijke fluitende roep en zijn gewoonte om speels insecten uit de lucht te vangen terwijl hij elegant door de lucht manoeuvreert. Dit charmante vogeltje kom je op veel verschillende plekken tegen.


Fantail op een boomtak
De fantail zijn staart is net een waaier

Tūī

De tūī, staat bekend om zijn opvallende zwarte verenkleed, witte plukjes aan de hals en een uniek wit bosje haar op zijn borst. Deze melodieuze zangvogel, met zijn vermogen om een scala aan geluiden en melodieën te imiteren, is een bekend symbool van de inheemse flora en fauna van Nieuw-Zeeland. De tūī speelt een belangrijke rol in de bestuiving van inheemse plantensoorten en net zoals de Fantail kom je de tūī regelmatig tegen.


Tui vogels die uit een voederbak aan het eten zijn
De prachtige tūī

Harrier Hawk

De harrier hawk, ook wel bekend als de kāhu, is een roofvogel die veel voorkomt in Nieuw-Zeeland. Met zijn kenmerkende bruine verenkleed, lange vleugels en opvallende vlucht, is de harrier hawk een vertrouwde verschijning in de open graslanden, moerassen en agrarische gebieden van het land. Deze roofvogel speelt een belangrijke rol in het ecosysteem door zich te voeden met knaagdieren, insecten en kleine vogels. De aanwezigheid van de harrier hawk benadrukt het evenwicht en de diversiteit van de inheemse fauna van Nieuw-Zeeland.

NZ Falcon

De Nieuw-Zeelandse valk, ook bekend als de kārearea, is een inheemse roofvogel die een prominente plaats inneemt in de natuurlijke omgeving van Nieuw-Zeeland. Met zijn slanke gestalte, opvallende gele poten en kenmerkende zwarte strepen, is de Nieuw-Zeelandse valk een meesterlijke jager die voornamelijk jaagt op kleine vogels en knaagdieren. Deze majestueuze roofvogel is vaak te vinden in open bosgebieden en bergachtige regio's.

Morepork

De Morepork, ook bekend als de ruru of Nieuw-Zeelandse bosuil, is een intrigerende nachtelijke bewoner van Nieuw-Zeelandse bossen en bosranden. De morepork heeft kenmerkende grote ogen, diepbruine verenkleed en een spookachtige roep die 's nachts door de bossen weerklinkt.


Morepork uil
Morepork uil

Kākā

De kākā is een prachtige papegaaiensoort die voorkomt op zowel het Noordereiland als het Zuidereiland. Met zijn levendige kleuren en luidruchtige, speelse gedrag is de kākā een van de meest opvallende vogels in de Nieuw-Zeelandse bossen. Vogelliefhebbers kunnen genieten van het observeren van deze levendige wezens in nationale parken en vogelreservaten, zoals bijvoorbeeld het Pukaha Mt Bruce National Wildlife Centre in de Wairarapa region.


Een Kākā vogel probeetr een noot open te breken
De kākā, niet te verwarren met de groene kea

Kākāpō

De kākāpō, ook wel bekend als de Nieuw-Zeelandse groene papegaai, is een unieke en zeer bedreigde vogelsoort die alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland. Met zijn kenmerkende groene verenkleed en ongewone gewoonten, zoals het ontbreken van vliegvermogen (maar ze klimmen wel) en het voornamelijk nachtelijke levensstijl, is de kākāpō een van 's werelds meest zeldzame vogels. Door intensieve beschermingsinspanningen en conservatieprogramma's proberen natuurbeschermers de populatie van deze bijzondere vogel te behouden en te laten groeien. Stewart Island en de Fiordland region zijn twee geode opties om deze papegaaien te zien.


Een schuwe Kākāpō verstopt zich achter wat blaadjes
De zeldzame kākāpō

Pūkeko

De pūkeko is een opvallende vogel met zijn felblauwe en zwarte veren, rode snavel en lange poten. Vaak te vinden in moerassen en wetlands (en langs de weg), is de pūkeko bekend om zijn sierlijke verschijning en levendige gedrag. Hoewel ze als tamelijk algemeen worden beschouwd, is het observeren van deze kleurrijke vogels in hun natuurlijke habitat een onvergetelijke ervaring.


Een Pūkeko die op het gras loopt
Een pūkeko

Jan-van-genten (Gannets)

Jan-van-genten, majestueuze zeevogels met prachtige witte veren en geeloranje hoofden, zijn een opvallende aanwezigheid langs de kusten van Nieuw-Zeeland. Ze nestelen zich vaak in grote kolonies op afgelegen eilanden en kliffen, waar ze zich tegoed doen aan vis en zich voortplanten tijdens de zomermaanden. De Tasmanzee rondom Nieuw-Zeeland biedt een overvloed aan voedsel voor deze gracieuze vogels, die bekend staan om hun spectaculaire duikvluchten in zee om vis te vangen. Twee fantastische plekken om te bezoeken zijn Cape Palliser (sept-apr) en Muriwai (aug-mrt).


Honderden Jan van Genten
Jan van Genten

Pinguïns

In Nieuw-Zeeland kun je verschillende soorten pinguïns zien, waarvan de dwergpinguïn (Kororā) het bekendst is. Hoewel de dwergpinguïn het meest voorkomt en het gemakkelijkst te zien is, biedt Nieuw-Zeeland ook mogelijkheden om andere soorten te spotten (zij het minder frequent), zoals:

  • Geeloogpinguïn (Hoiho): Deze pinguïnsoort is inheems in Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn heldergele ogen. Het is een bedreigde soort die voornamelijk langs de kusten van het Zuidereiland leeft.

  • Rockhopperpinguïn: Hoewel niet zo algemeen als de kleine blauwe pinguïn, worden Rockhopperpinguïns soms gezien langs afgelegen kustgebieden van Nieuw-Zeeland, vooral op afgelegen eilanden.

  • Grote kuifpinguïn (Tawaki): Deze pinguïnsoort broedt langs de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, met name in de Fiordland-regio.


Geeloogpinguïn close-up
Geeloogpinguïn in Dunedin

Bellbird

Met zijn opvallende groen-gele verenkleed en kenmerkende belachtige zang is de bellbird (ook wel Korimako genoemd) een geliefd symbool van de Nieuw-Zeelandse natuur. Deze vogels zijn vaak te vinden in bossen en tuinen, waar ze nectar van bloemen verzamelen en hun melodieuze lied laten horen.


Bellbird zit op een mooie bloem
Bellbird

Whio - Nieuw-Zeelandse Blauwe Eend

De blue duck, ook bekend als de whio, is een unieke en bedreigde eendensoort die endemisch is in Nieuw-Zeeland. Met zijn opvallende blauwachtige verenkleed en snavel, gedijt deze eendensoort voornamelijk in snelstromende bergbeken en rivieren van het land. De blauwe eend staat symbool voor de kwetsbare waterwegen van Nieuw-Zeeland en wordt beschouwd als een indicator voor de gezondheid van de rivierecosystemen. Door inspanningen voor natuurbehoud en herstel van leefgebieden wordt geprobeerd om deze zeldzame en prachtige eendensoort te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Takahē

De takahē is een opmerkelijke en zeldzame vogel die inheems is in Nieuw-Zeeland en behoort tot de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld. Met zijn kenmerkende blauwe en groene verenkleed en opvallende snavel, is de takahē een symbool geworden van de inheemse biodiversiteit van Nieuw-Zeeland. Ooit beschouwd als uitgestorven, zijn er succesvolle inspanningen geweest om deze vogel te behouden, met speciale fokprogramma's en beschermde leefgebieden om hun voortbestaan te bevorderen.

Takahē
De takahē is ook een zeldzame vogel

Houtduif

De kererū, is een iconische verschijning in de bossen en tuinen van Nieuw-Zeeland, met zijn grote gestalte, iriserende verenkleed en kenmerkende "whoosh" geluid tijdens de vlucht. Deze fruit- en nectaretende vogel speelt een belangrijke rol in het verspreiden van zaden en het bevorderen van de groei van inheemse plantensoorten.

Wood pigeion, kereru, houtduif in Nieuw-Zeeland
De wood pigeon, de kereru, kom je regelmatig tegen in nieuw-Zeeland

 

De natuur ingaan is een perfecte manier om het prachtige landschap van Nieuw-Zeeland te ontdekken en tegelijkertijd ook de inheemse en unieke dieren te gewaarworden. Ook met een strak reisplan kun je tijd maken om de bijzondere dieren te ontdekken, bijvoorbeeld met een bezoek aan Zealandia in Wellington.


Laat ons de stress uit handen nemen en een mooie route samenstellen die precies aansluit op jouw interesses en wensen. Een droomreis naar Nieuw-Zeeland die tot in de puntjes geregeld is.





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page