top of page
  • Writer's pictureNatuurlijkNZ

Waar in Nieuw-Zeeland kun je de kiwi vogel spotten?

Updated: Apr 17

De kiwi is een iconische inheemse vogel van Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn unieke kenmerken, zoals zijn vermogen om niet te kunnen vliegen en zijn grote ei in verhouding tot zijn lichaamsgrootte.

Soorten Kiwi in Nieuw-Zeeland

Dankzij DNA testen, weten we tegenwoordig dat er vijf soorten kiwi vogels zijn; de grote gestippelde kiwi, de kleine gestippelde kiwi, de bruine kiwi, de rowi en de totoeka (de laatste twee zijn ook bruine kiwi’s). De Rowi wordt het meest met uitsterven bedreigd en men schat dat er maar zo’n 500 van rondlopen.


kiwi vogel voor een varen
De unieke kiwi vogel

De beste plekken om kiwi's in de natuur te zien

Hoewel kiwi's voornamelijk 's nachts actief zijn en zeer schuw zijn, zijn er enkele plaatsen in Nieuw-Zeeland waar je de kans hebt om ze in het wild te zien (vooral 's nachts tijdens begeleide nachtwandelingen).

Stewart Island

Gelegen aan de zuidkust van het Zuidereiland, staat dit eiland bekend om zijn grote populatie kiwi's. Het eiland heeft een aantal beschermde gebieden waar kiwi's in het wild kunnen worden waargenomen. Het Rakiura National Park op Stewart Island biedt uitstekende mogelijkheden om deze unieke vogels te spotten, vooral in Mason Bay. Een andere optie is Ulva eiland.

Kauri boom in Waipoua Forest Nieuw-Zeeland
Kauri boom

Northland & Bay of Islands

Het noordelijkste deel van Nieuw-Zeeland, met name in de Bay of Islands en de omgeving van Whangarei (Northland), herbergt ook enkele populaties van kiwi's. Wandel bijvoorbeeld de Trounson Kauri Park Loop Track of de Tāne Mahuta Walk, hier kun je behalve de kiwi ook de reuzen van het bos zien, de kauri boom. Tāne Mahuta betekend ook wel 'god van het bos', deze boom is ongeveer 45 meter lang en het wordt geschat dat hij tussen de 1.250 en 2.500 jaar oud is. Tāne is de Māori god van de bossen en de vogels.

Coromandel Peninsula

Ook ten oosten van Auckland, op de Coromandel Peninsula, heb je kans om kiwi's in het wild te spotten. Er zijn specifieke reservaten en gebieden waar kiwi's worden beschermd, en sommige touroperators bieden nachtelijke begeleide wandelingen aan om deze fascinerende vogels te observeren. Of neem de veerpont naar Rotoroa eiland, waar zo’n 25 kiwi’s leven. Van september t/m maart worden er gedurende het broedseizoen ook kiwi’s uitgezet.

Fiordland

In de regio Fiordland, in het zuidwesten van het Zuidereiland, is de kans om een kiwi in het wild te zien iets kleiner, maar het is nog steeds mogelijk. Het Fiordland National Park is een beschermde omgeving waar enkele kiwi's voorkomen.


Een Morepork uil staart naar de camera lens
Morepork uil - Ruru in te reo Māori

West Kust

Met een 95% success rate heb je bij Okarito Kiwi Tours niet alleen een enorm grote kans de kiwi in het wild te zien. In dit prachtige regenwoud vind je de rowi kiwi, de ruru (dwerg uil) en andere vogels. Tours zijn over het algemeen beschikbaar tussen october en maart. Aan de west kust van het Noordereiland kun je op Kapiti Island ook kiwi's spotten. Je kunt er overnachten in verschillende soorten accommodatie en 's avonds een wandeling met een gids maken. Kiwi’s zijn zeldzaam en schuw, dus het kan een uitdaging zijn om ze in het wild te spotten. Het behoud van de kiwi en zijn leefgebied is van het grootste belang, dus het is cruciaal om de aanwijzingen en beperkingen van lokale autoriteiten en natuurbeschermingsorganisaties op te volgen. Het spotten van een kiwi in het wild is een speciale ervaring, en Nieuw-Zeeland biedt enkele mogelijkheden om deze unieke vogel te observeren in zijn natuurlijke habitat.

kiwi vogel op een groene deken
Kiwi vogel in gevangenschap

Andere opties om de kiwi te zien

Mocht je ze niet in het wild kunnen zien, dan zijn er ook vele opties om ze in Wildlife Centres en vogelreservaten te bewonderen. In Rotorua kun je bij de National Kiwi Hatchery een tour doen. Ook hebben ze vele opties om ze te helpen bij hun belangrijke werk om de kiwi’s te redden, zo kun je bijvoorbeeld betalen voor het voeden van een kiwi voor een maand, een gewonde kiwi helpen of een pasgeboren kuiken een naam te geven. Een aantal andere opties voor het bewonderen van kiwi’s in reservaten vind je hieronder; Christchurch: Willowbank Wildlife Reserve Whangarei: Kiwi North Franz Josef: West Coast Wildlife Centre Wellington: Zealandia Queenstown: Kiwi ParkAndere vogels in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft nog veel meer inheemse vogels, van duizenden Jan van Genten tot de zeldzame kākāpō en takahē. Ontdek hier meer over de bijzondere vogelsoorten van Nieuw-Zeeland.


 

Er zijn nog veel meer prachtige plekken om de kiwi vogel en andere bijzondere vogels in het wild te zien. Laat ons de beste route uitstippelen voor je reis door Nieuw-Zeeland en we zullen de perfecte locatie kiezen voor jouw kiwi ervaring.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page