top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Nieuw-Zeeland Natuur: praktische tips om alleen door Nieuw-Zeeland te wandelen

Updated: Sep 16


Natuur in Nieuw-Zeeland 

De natuur in Nieuw-Zeeland is wel wat anders dan de Nederlandse Veluwe. Je kunt niet alleen een enorm divers landschap verwachten, het meeste terrein zal ook verschillen van de Nederlandse vlaktes en bossen die we gewend zijn. Door de ligging van Nieuw-Zeeland (op de Ring of Fire) heeft het unieke landschappen, van de Zuidelijke Alpen tot aan vulkanen. Ook al ben je hartstikke fit, het is belangrijk goed voorbereid te zijn op de wandeling die je gepland hebt, zeker als je alleen de natuur in gaat.  In dit artikel kun je meer lezen over:

Emerald lakes Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland met een wandelaar op een rots en vulkaan op de achtergrond
De Tongariro Crossing kun je in één dag lopen of de Tongariro Northern Circuit in vier dagen.

Wandelen in Nieuw-Zeeland 

Wandelen in Nieuw-Zeeland wordt ook wel ‘tramping’ of ‘hiking’ genoemd. Er zijn makkelijke wandelingen van een uur, meerdaagse tochten over bergpaden en heli hikes om op een gletsjer te komen. Mocht je echt een uitdaging willen dan kun je zelfs het Te Araroa Trail lopen, wat 3.000 km lang is en ongeveer zo’n 5 maanden zal duren. De mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland zijn niet allemaal extreme wandelingen, ook een dagwandeling kan je op bijzonder mooie plekken brengen. 


Uitzocht vanaf Roys Peak Wanaka Nieuw-Zeeland met wandelaars en het blauwe meer op de achtergrond
Begin met een dagwandeling zoals Roys Peak Track (16km en 5-6 uur wandelen)

Is het veilig om alleen te wandelen? 

Voor solo wandelaars biedt Nieuw-Zeeland een unieke ervaring van zelfreflectie, uitdaging en verbinding met de natuur.  Het is een kans jezelf alle vrijheid te gunnen en de stilte op te zoeken. Als je alleen gaat wandelen hoef je namelijk met niemand rekening te houden. Je hebt alle ruimte om een mooie foto te maken en je eigen tempo te bepalen, zonder dat anderen op je wachten. Er is nog iets bijzonders: als je alleen wandelt, dan heb je vaak eerder contact als je onderweg andere mensen tegenkomt. Dit kan tot speciale ontmoetingen leiden die je niet snel zult vergeten. 

Twee wandelaars op een loopbrug op Kepler Track Nieuw-Zeeland
Tijdens meerdaagse wandelingen kom je regelmatig dezelfde mensen tegen op de paden als in de hutten

Waarschuwingen van familie en vrienden zijn goed bedoeld, maar zonder tips niet altijd behulpzaam. Met name vrouwen ervaren zo nu en dan een gevoel van onveiligheid als ze alleen wandelen. Gelukkig is de kans op een foute ontmoeting extreem klein, en is het belangrijk je bewust te zijn van de vaker voorkomende gevaren.  Over het algemeen worden honden op de meeste wandelpaden niet toegelaten en Nieuw-Zeeland heeft geen gevaarlijke dieren zoals in Australië. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je giftige slangen, spinnen, beren of schorpioenen tegen komt. Onderstaande gevaren en praktische tips kun je als een richtlijn gebruiken, maar zorg ervoor dat je zelf alles goed gepland en gecheckt hebt.

 

Realistische gevaren van (alleen) wandelen

1) Het onvoorspelbare weer 

Check van tevoren de weersvoorspelling en ook bij een i-SITE kun je terecht voor advies. De Nieuw-Zeelandse zon is sterk en je kunt hier snel door uitdrogen, een zonnesteek oplopen of verbranden. De wind kan enorm sterk zijn waardoor het beter kan zijn blootgestelde bergkammen te vermijden. Door regen kun je niet alleen onderkoeld raken, ook kan dit een gezwollen rivier veroorzaken die ineens gevaarlijk wordt om over te steken en eventueel zelfs een aardverschuiving kan veroorzaken. Sneeuw kan elk tijdstip van het jaar vallen, vooral op het Zuidereiland. Weet je dat er sneeuw op de route ligt, check dan ook het lawinegevaar. Ga alleen als je ervaring hebt met het wandelen in extreme omstandigheden. Zorg dat je de juiste uitrusting bij je hebt en jezelf goed warm en droog kan houden. Ook in de zomer kan het in de bergen koud zijn. Kleed jezelf in laagjes, vooral wol, neem handschoenen en een muts mee en zorg dat je regenjas ook winddicht is. 

2) Verwalen 

Dit klinkt misschien raar als je de Nederlandse wandelpaden gewend bent. Mocht je alleen de Great Walks en populaire wandelingen doen in Nieuw-Zeeland dan is het ook vrij moeilijk om te verdwalen, maar bij veel wandelingen ontbreken (goede) bewegwijzering. Zorg dat je een route kiest die aansluit bij je navigatie-ervaring. Ook op ‘makkelijk’ te volgen routes is het belangrijk op de paden te blijven en te concentreren op waar je heen gaat. 

3) Niet genoeg water en eten meenemen 

Zorg ervoor dat je minimaal een dag extra eten bij je hebt en weet waar je je water kunt bijvullen (in hutten of een rivier met schoon water), houd hier met het plannen rekening mee. In geval van nood kun je een extra dag erover doen om terug te wandelen. 

4) Je hebt een wandeling gekozen die te moeilijk is

Als solo wandelaar is het belangrijk om je eigen vaardigheden en fysieke grenzen realistisch te beoordelen. Kies routes die passen bij je ervaringsniveau en wees niet bang om je plannen aan te passen als de omstandigheden veranderen. Luister altijd naar je lichaam en wees bereid om te pauzeren of je tempo aan te passen als dat nodig is. Zorg ervoor dat je geen onnodig letsel of blessures oploopt en de wandeling een leuke uitdaging blijft. 

5) Rivieren oversteken 

Veel van de wandelingen hebben op zijn minst één rivier die je moet oversteken (zonder brug). Rivieren zijn vooral gevaarlijk omdat ze door mensen soms onderschat worden. Een rivier kan sneller stromen dan verwacht door regen of gesmolten sneeuw. Ben je alleen aan het wandelen dan wordt het afgeraden om alleen over te steken, tenzij je hier veel ervaring in hebt. Wacht op iemand anders om samen mee over te steken, vind een brug of keer om. Als je twijfelt of het veilig is om over te steken, is het belangrijk dit niet te doen en de opties zijn om te wachten (als het stopt met regenen kan het ineens veranderen), terug te keren of een andere route te vinden. We raden sterk aan de Mountain Safety website te bekijken, vooral de tips om te beslissen of een rivier veilig is om over te steken. De website van Water Safety New Zealand is ook informatief.

Prachitge bergen en meer in Firodland National Park
In Fiordland National Park regent het 200 dagen per jaar. Een kalme rivier kan snel veranderen na heftige regenval.

 

9 praktische wandeltips voor (solo) wandelen in Nieuw-Zeeland

Bovenstaande gevaren zijn niet om je bang te maken. Hoe bewuster je bent van de gevaren des te beter je jezelf kunt voorbereiden en hoe groter de kans dat je veilig van de prachtige natuur kunt genieten. Hier zijn enkele praktische tips om je solo wandeltocht door Nieuw-Zeeland soepel en veilig te laten verlopen:

1) Onderzoek en plan je route

Voordat je op pad gaat, is het essentieel om je onderzoek te doen en je route zorgvuldig te plannen. Overweeg factoren zoals de lengte van de route, het terrein, de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van kampeerplekken of accommodaties onderweg. Websites zoals DOC (Department of Conservation) bieden gedetailleerde informatie over wandelroutes, inclusief kaarten, moeilijkheidsgraden en benodigde vergunningen. 

2) Bouw je zelfvertrouwen op 

Met een gemakkelijke dagwandeling waarbij je niet zelf hoeft te navigeren, daarna misschien een tweedaagse wandeling met 1 nacht in een hut, gevolgd door 1 van de meerdaagse Great Walks zoals bijvoorbeeld Abel Tasman Coast Track. De 11 Great Walks hebben 'Hut Wardens' en de tickets moeten ver van tevoren geboekt worden. Het wandelseizoen loopt van eind oktober tot eind april.

3) Boek je hut

Boek wandelingen met hutten die van tevoren geboekt moeten worden, zo kun je zien hoeveel andere wandelaars er verwacht worden (en weet je zeker dat je niet de enige bent die in de omgeving loopt). 

4) De morgenstond heeft goud in de mond

Zorg dat je vroeg opstaat en vertrekt, zo weet je (als je een populaire route tijdens het seizoen loopt) dat er altijd mensen achter je lopen, mocht je een blessure krijgen onderweg. Ben je van plan wandelingen te lopen met hutten die je niet kunt boeken, vertrek extra vroeg zodat je zeker bent van een slaapplaats en zorg dat je genoeg energie hebt om eventueel naar een volgende hut door te lopen of terug te keren. 

5) Zorg dat een betrouwbaar iemand je plan kent 

Daarnaast raden we aan het lokale VVV-kantoor (i-SITE) te bezoeken voor het laatste weerbericht en om ook daar je plannen achter te laten. 

6) Vertrouw op je intuïtie 

Dat kan zijn dat je misschien denkt dat de wandeling te moeilijk is, het weer toch te slecht is. De locatie zal er altijd zijn om een andere keer te bezoeken, neem geen onnodig risico. 

7) Huur een PLB Personal Locator Beacon

Je mobiel heeft vaak geen bereik. Als je de PLB in een noodgeval activeert, dan wordt je exacte lokatie aan hulpdiensten verstuurd. Huur je een PLB voor 2 weken of langer, dan kun je een prijs rond de $5 per dag verwachten. 

8) Wandel tijdens het Great-walk seizoen (november t/m april)

Als je ervoor kiest om buiten het Great Walk-seizoen te lopen, moet je de risico's begrijpen en een plan hebben voor wat je moet doen als er sprake is van overstromingen. Buiten het wandelseizoen (dus van mei t/m oktober) worden de weersvoorspellingen en rivierstanden niet in de gaten gehouden. Ook is het belangrijk dat je alpiene wandelervaring hebt.

9) Wees bewust van je grenzen en neem geen onnodig risico 

We gaan ervan uit dat je goed georganiseerd bent en een planning hebt gemaakt voor je wandeling door Nieuw-Zeeland (en een route hebt uitgekozen die aansluit bij je vaardigheden). Helaas kan het omslaan van het weer de wandeling ineens extremer maken dan wat je had verwacht (sneeuw en ijs of snel stromende rivier na regenval). Neem geen onnodig risico, life's too short (maar niet te kort om nog eens terug te komen wanneer de omstandigheden verbeterd zijn!).

Wandelaar zit boven op een rots tijdens Kepler Track wandeling in Nieuw-Zeeland en kijkt uit over de bergen en een meer
De Kepler Track is één van de 11 Great Walks, een populaire en spectaculaire meerdaagse wandeltocht

Wat je het beste kunt voorkomen


Wandelen in het donker

Het vergroot de kans op blessures of letsel. Zorg dat je ‘s ochtends op tijd vertrekt en houd hier rekening mee in je planning. Baseer hier echter belangrijke beslissingen niet op (zoals het wel of niet oversteken van een rivier als het snel stroomt).

Verblijf niet in hutten waar je ook met een boot of auto kunt komen

Zo voorkom je dat je ineens tussen een groep mannen zit die als vrijgezellenavond gaan jagen (dat komt vaker voor dan je misschien verwacht). 

 

Door deze praktische tips te volgen, kun je als solo wandelaar optimaal genieten van de ongerepte schoonheid en de overweldigende wildernis van Nieuw-Zeeland. Van uitgestrekte berglandschappen tot afgelegen kustpaden, elke stap brengt je dichter bij de natuur en bij jezelf. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ga op pad voor een onvergetelijke ontdekkingstocht door Nieuw-Zeeland. Raadpleeg voor meer veiligheidsadvies de website Outdoor Safety.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page