top of page
 • Writer's pictureNatuurlijkNZ

Tongariro Alpine Crossing; handige weetjes en praktische informatie

Updated: Apr 17

De Tongariro Alpine Crossing, gelegen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, is een wereldberoemde wandeltocht die door een adembenemend vulkanisch landschap voert. Wandelaars worden getrakteerd op panoramische uitzichten op vulkanen en kratermeren. De tocht strekt zich uit over 19,4 kilometer en is een uitdagende maar lonende ervaring voor avonturiers van over de hele wereld. Met hoogtepunten zoals de Emerald Lakes en de actieve vulkaan Mount Tongariro is deze route een must-visit voor liefhebbers van natuur en wandelen.


Een vrouw kijkt naar de emerald lakes van de tongariro alpine crossing
Aan het einde van de lente ligt er meestal nog wat sneeuw op de Tongariro Alpine Crossing

Aangezien deze wandeling populair is en maar liefst door zo’n 100.000 wandelaars elk jaar wordt gelopen (in vergelijking met Milford Sound Track die door zo’n 15.000 wandelaars wordt gelopen), wordt hij soms ook onderschat. Een wandeling die veel gelopen zal worden, zal namelijk toch best redelijk gemakkelijk zijn? Dit kan een vals gevoel van veiligheid geven. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van de risico’s en goed voorbereid te zijn, zodat je kunt genieten van de Tongariro Crossing-ervaring.


 


 

Welke richting lopen

De Tongariro Alpine Crossing begint op 1 punt en eindigt op een ander punt. Je kunt de wandeling beide kanten op lopen, maar officieel begint de wandeling bij het Mangatepopo-parkeerterrein en eindigt het bij het Ketetahi-parkeerterrein. Deze richting wordt sterk aangeraden, aangezien je begint met de steilste en kortste klim.


Een wandelaar op de tongariro alpine crossing met bewolkte lucht
Wandel de Tongariro Alpine Crossing van Mangatepopo richting Ketetahi

Hoe kan je de Tongariro Alpine Crossing boeken

Sinds oktober 2023, heeft de Department of Conservation (DOC) een boekingssysteem. Je kunt de overtocht alleen lopen met een geldige (gratis) boeking, welke je ook nodig hebt om vervolgens een parkeerplaats en shuttle te boeken.


De Tongariro Alpine Crossing is op dit moment gratis, omdat het boekingssysteem is ontworpen om DOC te helpen de grote aantallen wandelaars te beheren, en niet om geld te verdienen. Echter kan het zo zijn dat er in de toekomst wel voor betaald zal moeten worden. Op de DOC website vindt je de meest actuele informatie hierover.


blauwe lucht en een wandelaar geniet van de blue lakes
Wandel de Tongariro Alpine Corssing buiten de drukke maanden januari, februari en maart

Shuttles

Aangezien je op een andere plek eindigt dan waar je begint, boeken de meeste mensen een shuttle (tenzij je met een groep vrienden gaat en twee auto’s tot je beschikking hebt).

Als je een parkeerplek op de privéparkeerplaats Ketetahi boekt, dan is de shuttle naar het begin van de wandeling (Mangatepopo) erbij inbegrepen. De shuttles gaan in de zomer elk uur tussen 6 en 9 uur, 7 dagen per week. Het is 30 minuten rijden naar het begin van de Tongariro Alpine Crossing en de parkeerplaats/shuttle kost NZ$60,00 per persoon. De Ketetahi parkeerplaats ligt op 10 minuten lopen aan het einde van de wandeling, dan is het fijn niet op een shuttle te hoeven wachten.

Retour shuttle vanaf je accommodatie

Een retour shuttle is een alternatief en kost NZ$55,00 per persoon. Echter heb je hierdoor minder flexibiliteit aan het einde van de wandeling en moet je op een shuttle wachten. Wel gaan er meerdere shuttles, maar als je hem net misloopt kun je een uur wachten op de volgende shuttle.


Hoe moeilijk is de Tongariro Alpine Crossing

Deze indrukwekkende wandeling is een pittige. Het is zo’n 19,4 kilometer lang, duurt tussen de 6 en 8 uur en je klimt maar liefst 760 meter (je begint 1.120 meter boven zeeniveau en het hoogste punt is Red Crater op 1868 meter boven de zeespiegel). De paden zijn duidelijk gemarkeerd, maar gezien de lengte en het moeilijke terrein met gladde en steile stukken, is het belangrijk over een goede conditie te beschikken.

Vooral het gedeelte waarbij je het steile pad naar de Emerald Lakes naar beneden loopt is moeilijk, omdat je over los grind loopt en je eigenlijk naar beneden glijdt. Volgens de New Zealand Mountain Safety Council vinden op deze bergkam de meeste verwondingen en zoek- en reddingsacties plaats. Onderstaande video geeft een goed idee van de overtocht en wat je ervan kunt verwachten.Wees goed voorbereid; belangrijke informatie

Als je gaat wandelen in Nieuw-Zeeland, is het belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden, aangezien het weer snel kan veranderen. Zorg ervoor dat je voldoende water en voedsel meeneemt, evenals geschikte kleding en schoeisel voor de omstandigheden. Het is ook verstandig om een kaart van het gebied mee te nemen en op de hoogte te zijn van eventuele gevaren. Daarnaast is het belangrijk om de natuur te respecteren en geen afval achter te laten. Met de juiste voorbereiding en verantwoordelijkheid kan de Tongariro Alpine Crossing een onvergetelijke ervaring zijn.

 • Informeer iemand over je plannen voordat je vertrekt

 • Zorg dat niemand van je wandelgroep achter blijft

 • Wees bewust van je grenzen en neem geen onnodig risico

 • Check de weersverwachting

 • Wees ervan bewust dat er ook risico van vulkanische activiteit is als de overtocht open is

 • De meeste verwondingen worden opgelopen vanaf Red Crater naar de Emerald Lakes (steile 100m afdaling)

 • Loop deze overtocht alleen buiten het wandelseizoen als je alpiene ervaring en uitrusting hebt en ga met een gids. Lees hieronder meer over de beste reistijd.

Op onze blog ‘Nieuw-Zeeland natuur praktische tips om alleen door Nieuw-Zeeland te wandelen’ kun je meer lezen over wandelen in Nieuw-Zeeland en waar je rekening mee moet houden.


Een wandelaar loopt naar beneden op de tongariro alpine crossing met wandelstokken
Wees goed voorbereid voor de Tongariro Alpine Crossing, zodat je optimaal kunt genieten. Wandelstokken kunnen helpen met de steile stukken en worden sterk aangeraden.

Wat moet je meenemen

Hieronder vind je een handige lijst van dingen die je niet mag missen. Een aantal items zijn een must-have, zoals de regen- en winddichte jas. Mocht je bepaalde items missen, dan kun je ze ook huren (bij sommige accommodatie of anders een verhuurbedrijf). Het weer kan snel en onverwacht veranderen en zonder de juiste uitrusting is dit niet alleen onprettig, maar kan het zelfs gevaarlijk zijn.


Inpaklijst voor de Tongariro Alpine Crossing

 • Eten en snacks

 • 2 L water per persoon (minimaal)

 • Stevige wandelschoenen (voor oneven vulkanisch terrein)

 • Zonnebrandcrème, pet/hoed en zonnebril

 • Muts en handschoenen

 • Water- en winddichte jas (het liefst ook broek)

 • Warme wollen kleren (meerdere laagjes)

 • Toilet papier (er zijn wc’s maar zonder toilet papier)

 • Hand gel

 • Wandelstokken (sterk aan te raden)

 • EHBO doos

 • Wandelkaart

 • Hoofdlamp of zaklamp, 1 per persoon

 • Mobiele telefoon

Een wandelaar op de tongariro alpine crossing maakt fotos van de omgeving
Neem een kleine backpack mee met de benodige uitrusting, zodat je voor het snel veranderende weer voorbereid bent

Beste reistijd Tongariro Alpine Crossing

Tussen november en april kun je de overtocht zonder gids hiken. Dit valt in de zomer en de drukste maanden zijn februari en maart. Ga je tijdens een vakantieperiode dan is het vaak drukker dan gemiddeld, en Pasen is de drukste vakantieperiode voor de Tongariro Alpine Crossing.

De eerste twee weken van november zijn meestal rustiger en je kunt nog sneeuw verwachten rond de meren en kraters, wat het spectaculair maakt. De paden zijn echter meestal vrij van sneeuw en ijs.

Wil je de wandeling in de winter lopen dan kan dit met een gids, maar extra uitrusting zoals stijgijzers en ijsbijlen zijn vereist. Het is belangrijk alpiene ervaring te hebben en je bewust te zijn van de extra risico’s zoals lawines.


De tongariro alpine crossing in de winter bedekt met sneeuw rond de emerald lakes
In de winter kun je de Tongariro Alpine Crossing lopen met een ervaren gids, dit vereist alpiene ervaring en speciale uitrusting

Andere activiteiten in Tongariro National Park

Naast het wandelen van de Tongariro Alpine Crossing kun je in Tongariro National Park ook mountainbiken, river raften of de Sky Waka Gondola nemen naar de top van Mount Ruapehu. In onze blogpost Tongariro National Park kun je hier meer over lezen.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page