top of page
  • Writer's pictureNatuurlijkNZ

Milford Sound Fjord

Updated: Apr 30

Milford Sound

Fiordland National Park, waar Milford Sound ligt, wordt internationaal erkend als UNESCO-werelderfgoed (samen met de nationale parken Westland Tai Poutini, Aoraki/Mount Cook en Mount Aspiring). Het zuidwesten van Nieuw-Zeeland is één van de grootste natuurgebieden ter wereld. Het 2,6 miljoen hectare grote terrein is bijna 10% van het totale landoppervlak van Nieuw-Zeeland.

Prachtige weerspiegeling van de bergen op een droge dag in de Milford Sound fjord
Prachtige weerspiegeling van de bergen op een droge dag in de Milford Sound fjord

Ondanks dat het een populaire bestemming voor toeristen is, voelt het gebied nog steeds vrijwel onaangetast door mensen. Milford Sound is gevormd tijdens duizenden jaren van glaciale activiteit en erosie (daarom is het een fjord, een Sound ontstaat wanneer een riviervallei door de zee wordt overstroomd). Het landschap wordt gedomineerd door steile kliffen die uit het water oprijzen, met watervallen die van grote hoogte naar beneden storten en dichte bossen die langs de oevers groeien. Een bezoek aan Milford Sound is een onvergetelijke ervaring in de natuur die reizigers voor altijd bijblijft.


Milford Sound Cruise

De meeste bezoekers kiezen ervoor om Milford Sound te verkennen per boot cruise. Deze cruises nemen je mee door de Milford Sound fjord, langs dramatische rotswanden en onder de indrukwekkende watervallen door. Tijdens de cruise kun je zeehonden, dolfijnen en zelfs pinguïns spotten die in de wateren van Milford Sound leven. Sommige cruises bieden een combinatie met kajak- of kano-excursies aan, waardoor je nog dichter bij de natuur kunt komen. Je kunt ook een cruise van twee dagen en 1 nacht boeken voor een extra speciale ervaring.

Cruise ship in the milford sound on a cloudy day
Bewonder de Milford Sound fjord vanaf een cruise boot

Wandelingen

Een andere populaire activiteit is wandelen. Milford Sound biedt een scala aan wandelpaden, variërend van korte en gemakkelijke routes tot meer uitdagende meerdaagse tochten. De Milford Track, één van Nieuw-Zeeland's Great Walks, is één van de meest bekende wandelroutes ter wereld.

De Milford Track

Deze iconische Great Walk in Nieuw-Zeeland trekt avonturiers van over de hele wereld aan vanwege zijn adembenemende landschappen en uitdagende terrein. De tocht begint bij het prachtige Lake Te Anau en leidt wandelaars door dichte regenwouden, langs glinsterende watervallen en over bergpassen met panoramische uitzichten op de omliggende fjorden. De route eindigt bij Milford Sound, waar je beloond wordt met een onvergetelijk uitzicht op de majestueuze fjorden die uitmonden in de Tasmanzee. De wandeling duurt 4 dagen en drie nachten (in DOC huts), waarin je 53,5 km aflegt (en is een middelzware  wandeling). Tickets moeten ver van tevoren geboekt worden. Het is belangrijk dit te doen zodra de tickets online komen, aangezien de hutten volledig vol zitten. Volg deze praktische tips om (alleen) door Nieuw-Zeeland te wandelen en geniet veilig van de Nieuw-Zeelandse natuur.


Besneeuwde bergen op de Milford Track in Nieuw-Zeeland
De Milford Track is een populaire wandeling in Nieuw-Zeeland

Andere wandelingen in de buurt van Milford Sound en Te Anau:

Wandeling

Afstand 

Wandeltijd (retour)

Moeilijkheids-graad

Milford Sound Lookout Track

400 m

20 min 

Gemakkelijk

Milford Sound Foreshore Walk

400 m

30 min

Gemakkelijk

Humboldt Falls Track

 1,2 km

30 min

Gemakkelijk

Lake Gunn Nature Walk

1,4 km

45 min

Gemakkelijk

Giant Gate Falls Walk*

11 km

3 uur

 Gemakkelijk

Key Summit (deel van Routeburn Track)

6,8 km

3 uur

Middelzwaar

Routeburn Track

33 km

2-4 dagen

Middelzwaar

Lake Marian

 6,2 km

3 uur

Moeilijk

Hollyford Track

56 km

4-5 dagen

Moeilijk

Hidden Falls Track

18 km

 4-6 uur

Moeilijk

Gertrude Saddle

7 km

4-6 uur

Expert

* Voor deze wandeling moet je een boot ticket boeken bij DOC. Sommige wandelingen kun je niet in elk seizoen (of elk weer) doen. Ben je van plan alleen door Nieuw-Zeeland te reizen dan is het handig deze praktische tips voor solo wandelen door Nieuw-Zeeland te lezen.


Wandelaars op de Routeburn Track in Nieuw-Zeeland
De Routeburn Track heeft prachtige uitzichten

Dieren in Fiordland

Tijdens een bezoek aan Fiordland National Park kun je veel dieren tegenkomen, zoals dolfijnen, pinguïns en zeehonden als je tijd op het water doorbrengt en veel soorten vogels tijdens het wandelen. Een aantal vogels die in dit gebied leven zijn de nieuwsgierige en slimme kea, de schuwe kiwi en de bedreigde takahē.


Milford Sound Underwater Observatory

Voor een uniek perspectief op Milford Sound, breng een bezoek aan het Underwater Observatory. Dit observatorium ligt 10 meter onder het wateroppervlak en biedt een fascinerend inzicht in het leven onder de golven. Vanaf hier kun je een scala aan zeeleven observeren, waaronder zeldzame zwarte koralen en kleurrijke vissen.


Overnachten in Milford Sound

Milford is een klein dorp waar vandaan de cruises vertrekken, er wonen maar zo’n 120 mensen. Ben je van plan ook in dit gebied te wandelen en heb je de tijd om langer te blijven dan is het fijn in Milford te verblijven. Dit kan in de Milford Sound Lodge (ze hebben ook een kampeerplaats) of door een tweedaagse cruise met nacht op de boot te boeken. De Department of Conservation heeft 15 campings in Fiordland, maar de faciliteiten zijn simpel. Ook kun je in één van de DOC hutten verblijven als je meerdaagse wandelingen loopt, zolang deze ver van tevoren geboekt zijn. Wil je liever een dagtrip doen, dan kun je in Te Anau, Queenstown of zelfs Wanaka verblijven (er gaan geen bussen vanuit Wanaka, wel kleine vliegtuigen).

Hoe je er komt

Als je zelf met de auto door Nieuw-Zeeland rijdt dan is dit een geweldige manier om naar de Milford Sound fjord te rijden, en te stoppen wanneer je wilt. Wel is het belangrijk er rekening mee te houden dat er op dit moment (maart 2024) wegwerkzaamheden zijn en het iets langer kan duren. Ook kunnen er in bepaalde seizoenen overstromingen zijn en kan de weg soms gesloten worden.

Wil je liever een dagtrip doen, dan kun je een tour boeken met een bus, die vanuit Queenstown of Te Anau vertrekt. Houd er wel rekening mee dat het een lange dag is, maar de bus stopt ook op wat fotomomenten onderweg naar Milford Sound (vanaf Queenstown zo’n 4 uur).


Een andere fenomenale optie is om met een klein vliegtuig of helikopter de Milford Sound te ontdekken. Hiermee kun je jezelf een hoop tijd schelen en wat een waanzinnig spectaculaire manier is dit om zo het prachtige landschap te zien. Ook sluiten ze vaak aan met een cruise zodat je het niet alleen vanuit de lucht ziet.

Beste reistijd

De Milford Sound heeft zo’n 200 dagen per jaar regen (Het is één van de natste plekken in Nieuw-Zeeland). Als reiziger lijkt dit meestal een nadeel, echter betekent dit dat de Milford Sound fjord het hele jaar groen is en de watervallen alleen nog maar spectaculairder worden door de regen. We raden aan een natte dag te verwachten en erop voorbereid te zijn.

Ondanks dat december en januari midden in de zomer vallen, is dit één van de natste maanden. Wil je ook gaan wandelen in deze regio, dan raden we aan van februari t/m april of in November te gaan. Dit valt samen met het wandelseizoen en het is niet zo druk en nat als in december en januari. Mocht je niet van plan zijn te gaan wandelen, dan is september ook een goede maand voor een bezoek aan de Milford Sound, vaak ligt er nog sneeuw op Mitre Peak.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page