top of page
  • Writer's pictureNatuurlijkNZ

Aurora Australis - het roze en paarse zuiderlicht in Nieuw-Zeeland

Het zuiderlicht, ook wel bekend als Aurora Australis, is een schouwspel dat de hemel verlicht met roze, groene, blauwe en paarse tinten. Een aantal nachten geleden hadden we enorm geluk met zo’n mooi schouwspel, dat we er wel een blog post over moesten schrijven! Hieronder duiken we dieper in dit fascinerende fenomeen en vertellen we waar en wanneer je het kunt zien.


aurora australis met het silhouet van twee mensen op een auto en een boom
De indrukwekkende kleuren van Aurora Australis lieten even op zicht wachten, maar dan heb je ook wat! Photo credit: Noah Gatland

Wat is het zuiderlicht?

Aurora Australis is het zuidelijke equivalent van het noorderlicht (Aurora Borealis) en wordt veroorzaakt door de interactie van zonnedeeltjes met de magnetosfeer van de aarde. Wanneer deze deeltjes in botsing komen met de atmosfeer, ontstaan er prachtige lichtshows aan de hemel. Hoewel het zuiderlicht iets minder bekend is dan zijn noordelijke tegenhanger, biedt het net zulke spectaculaire beelden, vooral op donkere, heldere nachten ver weg van stadslichten.


Wanneer kan ik het zuiderlicht zien in Nieuw-Zeeland?

Hoewel het zuiderlicht het hele jaar door kan voorkomen, zijn de herfst en wintermaanden in Nieuw-Zeeland (mei t/m september) de beste tijd om dit fenomeen te bewonderen. De langere nachten en donkere hemel maken het gemakkelijker om de lichtshow te zien. Ook is Nieuw-Zeeland tijdens de winter een perfecte plek om van de sterren en de melkweg te genieten, zeker als je één van de Dark Sky Reserves bezoekt.


Hoe weet ik welke avond een goede nacht is om het zuiderlicht te zien?

Het is belangrijk de KP-index te volgen, 0 is het zwakste en 9 het sterkste. De KP-index meet de geomagnetische activiteit op aarde en geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat je de aurora kunt zien. Een hogere KP-waarde betekent een grotere kans op een helder en zichtbaar zuiderlicht en alles boven Kp5 wordt een (geo)magnetische storm genoemd. Een goede app voor op je telefoon is de ‘my aurora forecasts & alerts’. Ook zijn er Facebookpagina's en websites waar je de KP-index kunt opzoeken.


Verder kun je de kansen van een spektakel vergroten door:

  • Te zorgen dat je zover mogelijk weg bent van steden of dorpen met lichtvervuiling

  • Te checken dat er geen bewolking is

  • Geduldig te zijn, soms zie je maar een heel lichte verschijning die langzaamaan steeds sterker kan worden. Dit was voor ons het geval een aantal nachten geleden.

De melkweg of een donkere nacht met het silhouet van bomen
Een onbewolkte nacht ver buiten de steden vergroot je kans om het zuiderlicht te zien (of de melkweg in dit geval!)

Wat zijn de beste plekken in Nieuw-Zeeland om het zuiderlicht te zien

Hoewel het zuiderlicht in heel Nieuw-Zeeland te zien kan zijn, zijn er enkele locaties (het zuiden van het Zuidereiland) die bijzonder goed geschikt zijn voor dit natuurverschijnsel:


Stewart Island (Rakiura): Dit eiland ligt ten zuiden van het Zuidereiland en biedt één van de beste uitzichten op Aurora Australis. De naam 'Rakiura' betekent 'gloeiende hemel' in de Māori-taal, wat perfect past bij dit eiland.


The Catlins: Dit afgelegen gebied aan de zuidoostkust van het Zuidereiland biedt donkere, ongestoorde hemels, ideaal voor het spotten van het zuiderlicht.


Lake Tekapo en Aoraki Mount Cook: Gelegen in het Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve, is dit één van de beste plekken ter wereld voor sterrenkijken en het zien van het zuiderlicht.


Otago Peninsula: Net buiten Dunedin, op de Otago Peninsula, heb je een adembenemend zicht op de nachtelijke hemel.


Queenstown en Wanaka: Deze populaire toeristische bestemmingen bieden niet alleen winteractiviteiten zoals skiën, maar ook een goede kans om de aurora te zien, vooral op afgelegen locaties buiten de stad.


Great Barrier Island: Ben je in de buurt van Auckland dan kun je de veerboot (4,5 uur) of een vlucht (30-40 minuten) nemen naar Great Barrier Island, wat een International Dark Sky Sanctuary is.

 

Nieuw-Zeeland biedt een unieke kans om het magische Aurora Australis te ervaren. Door de juiste planning en het kiezen van de beste locaties, kun je dit betoverende natuurverschijnsel aan je reis toevoegen. Vergeet niet om je KP-index in de gaten te houden en te genieten van alle winterse avonturen die Nieuw-Zeeland te bieden heeft!

het zuiderlicht met groem, roze en paars en het silhouet van een boom
Zelfs in Waipara, 45 minuten buiten Christchurch, kregen we een geweldige lichtshow met het zuiderlicht Photo credit: Noah Gatland

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page